Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon a răspuns la întrebările cetățenilor: Ce le-a promis șeful statului

© Sputnik / OsmatescoIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon a răspuns la întrebările adresate de cetățenii Republicii Moldova în cadrul unei emisiuni televizate. Iată cu ce probleme se confruntă oamenii.

CHIȘINĂU, 27 dec - Sputnik. Șeful statului, Igor Dodon, a răspuns la întrebările cetățenilor în cadrul emisiunii „Linia directă cu Președintele Republicii Moldova”, care a fost difuzată la un post de televiziune din țară. Oamenii i-au adresat mai multe întrebări oficialului și i-a cerut să se implice pentru a rezolva unele probleme. Igor Dodon le-a promis oamenilor că le va oferi tot suportul de care au nevoie.

Igor Dodon întrevedere cu bașcanul Irina Vlah - Sputnik Moldova
Vizită oficială în Turcia: Președintele Igor Dodon oferă detalii - Video

Pensionarii s-au arătat nemulțumiți de serviciile medicale acoperite de polița de asigurare. Aceștia au reclamat că trebuie să plătească la medic, pentru a fi luați în serios, chiar dacă au poliță de asigurare. 

”Împreună cu guvernul facem tot posibilul ca să mărim numărul de servicii care să fie acordate în baza poliței de asigurare. Omul trebui să știe că, dacă achiți polița, statul garantează atâtea servicii. Unul, doi, trei, patru, cinci șase… Pe măsura posibilităților, acest număr de servicii trebuie să fie majorat. Eu cred că noua conducere va stabili o claritate și va veni cu soluții”, a precizat Igor Dodon. 

Președintele s-a referit și la pensii și a reamintit că a lansat inițiativa potrivit căreia soțul supraviețuitor va primi pensia celui decedat. În cazul în care o persoană moare înainte de împlinirea a cinci ani din ziua pensionării, soțul sau soția rămasă în viață va primi îndemnizații lunare echivalente cu pensia pentru limita de vârstă de care a beneficiat soțul sau soția decedată.

Cu alte cuvinte, dacă va fi pensionar, soțul supraviețuitor va fi în drept să ridice două pensii în perioada menționată.

Igor Dodon a întîmpinat-o la Aeroportul Internațional Chișinău pe Natalia Zabun și cei doi copii ai săi - Sputnik Moldova
Societate
Președintele Igor Dodon, seara, la Aeroportul Chișinău – Iată ce a făcut

”În țările străine se acumulează pe cont plățile sociale, care se plătesc pentru pensii și omul când a ieșit la pensie are o anumită sumă de bani și o utilizează cum dorește. La noi tot se acumulează, problema este că pensionarul când iese la pensie nu are acces la acest cont și, dacă a decedat, toți banii aceștia s-au anulat. Iată de ce am venit cu această inițiativă”, a precizat  Igor Dodon.

Unul dintre telespectatori s-a plâns pe faptul că este nevoit să stea la rând ani de zile pentru a primi un aparat auditiv. În context, șeful statului a reamintit că a rezolvat astfel de probleme în cazul copiilor anul trecut și în 2017. Din contul fundației de binefacere au fost asigurate operații pentru copiii care de la naștere aveau probleme cu auzul. Costul unei astfel de intervenții este 25 de mii de euro. 

Fluxul de știri
0