Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Tichetele de masă, impozitate: Precizează reprezentanții Ministerului Finanțelor

© Sputnik / Yana Zaharovabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
Bugetul de Stat pentru anul 2020 a fost subiectul discuțiilor în studioul Sputnik Moldova cu secretarul de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc.

CHIȘINĂU, 26 dec - Sputnik. Săptămâna aceasta toate legile bugetare, inclusiv Legea bugetului de stat pentru anul 2020, au fost promulgate de șeful statului. Legile prevăd o creștere a investițiilor statului în infrastructură, precum şi majorarea salariilor bugetarilor. De asemenea, vor fi majorate pensiile şi alocațiile. Discuții la acest subiect au avut loc în studioul Sputnik Moldova cu secretarii de stat al Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc. 

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Deputații au adoptat Bugetul de Stat cu un deficit de 7 miliarde de lei
”Pentru noi este importat ca prin această lărgire a bazei impozabile să creăm aceiași concurență loială atunci când toți cei care prestează servicii într-o manieră egală să achite impozite la bugetul de stat. Pentru aceasta și este importantă această lărgire a bazei fiscale și ca efect suplimentar sunt și același încasări suplimentare la buget”, a precizat secretar de stat al Ministerului Finanţelor, Dorel Noroc.

Secretarul de stat al Ministerului Finanțelor a precizat că în primul trimestru al anului vot avea loc discuții cu reprezentanții sectorului HORECA și cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional.  

”E o tendință naturală ca mediul de afaceri să dorească impozite cât mai mici. Sunt lucruri certe și se aplică în toate țările. Pentru noi este important ca orice modificare să aibă la bază anumite analize. În baza datelor 2019 vom vedea care a fost efectul diminuării cotei TVA de 10 la sută. În contextul acestei analize ne vom determina dacă urmează să revenim la cota redusă sau să fie menținută cota standard”, a precizat secretar de stat al Ministerului Finanţelor, Dorel Noroc. 

Secretarul de stat s-a referit și la modalitatea prin care vor fi oferite tichetele de mase de la 1 ianuarie. 

”Legat de tichetele de masă. Începând cu 1 ianuarie vor fi aplicate contribuțiile sociale. Da este o aplicare de impozit, dar trebuie să conștientizăm că asta înseamnă că persoana va primi mai multe îndemnizații. Asta înseamnă că tichetele de masă vor intra în calcului pensiei persoanei. Ceea ce înseamnă că noi majorăm protecția socială a persoanelor care primesc tichetele de masă ”, a precizat secretarul de stat.  

Studenți, ore, universitate - Imagine simbol - Sputnik Moldova
Educație
Ministerul Educației: Câți studenți au fost înmatriculați „la buget” în 2019
Potrivit proiectului Legii bugetului de stat pentru anul 2020, veniturile acestuia vor însuma 44 136,6 milioane de lei, cu o majorare de 8,6% față de 2019, datorită creșterii preconizate a impozitelor și taxelor, TVA fiind în continuare cea mai importantă sursă.

Cheltuielile bugetului de stat vor constitui aproximativ 51 551,9 milioane de lei, cu 11,3% mai mult față de 2019. Acestea sunt determinate de necesitatea asigurării financiare a priorităților ramurilor, conform documentelor de politici naționale și sectoriale; continuării reformelor în derulare din domenii: protecție socială, sistemul educațional, sănătate, ordine publică, justiție; asigurării implementării sistemului de remunerare a muncii în sectorul bugetar; precum și asigurării financiare a proiectelor și acțiunilor prevăzute în acordurile cu partenerii de dezvoltare.

Fluxul de știri
0