Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lovitură pentru moldovenii reveniți acasă de sărbători: Evoluțiile pe piața valutară

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
Cu cât ne apropiem mai mult de Revelion, cu atât leul se întărește pe piața valutară în raport cu principalele valute de referință, în special, față de moneta europeană. Și asta spre nemulțumirea moldovenilor care au venit de sărbători acasă.

CHIȘINĂU, 26 dec – Sputnik. Astăzi case de schimba valutar și băncile anunță un curs extrem de jos la cumpărarea monedei unice europene: de la 19 lei și zero bani la 19 lei și 6 bani – atât oferă acestea la cumpărarea unui euro de la oameni. Doar unele case de schimb valutar oferă un curs ceva mai bun: 19,09 lei.

Speculații, înțelegeri de cartel sau legea economiei de piață? 

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
BNM anunță că avem mai mulți lei în circulație decât în 2018 – iată ce spun experții
Deprecierea monedei unice europene de piața valutară este un lucru mai mult decât neplăcut pentru moldovenii care muncesc peste hotare, dar care vin acasă de sărbători. Mai ales că sărbătorile înseamnă și multe cheltuieli: cadouri pentru cei dragi de acasă și, nu mai puțin important, masa de sărbătoare. Pentru că această depreciere a euro înainte de sărbători se repetă an de an, mulți dintre conaționalii noștri din această categorie au convingerea că operatorii de pe piața valutară recurg la înțelegeri de cartel și speculații pentru a le lua ieftin euro cu care ei vin din Uniunea Europeană.

Nemulțumirea lor poate fi înțeleasă, mai ales dacă ținem cont că diferențele sunt destul de mari. Dacă raportăm la situația din luna iunie, când euro era cumpărat e la cetățeni cu mai bine de 19 lei și 50 de ani, vedem că diferențele sunt totuși sesizabile: câteva sute de lei moldovenești la convertirea în moneda națională a o mie de euro.

Pe e altă parte, autoritățile și operatorii de pe piața valutară afirmă că euro se depreciază din cauza volumului mare de valută din această perioadă, aceasta fiind o evoluție sezonieră dictată de economia de piață.    

Unii pierd, alții câștigă

Дни открытых дверей в Национальном банке Молдовы  - Sputnik Moldova
Societate
Sugestie de cadou: Lei din aur și argint - cât costă asemenea monede emise de BNM
În același timp, de pe urma deprecierii euro au de câștigat conaționalii noștri care vor să-și convertească economiile din moneda națională în cea unică europeană. Ei fac acest lucru pentru că euro este mai puțin afectat de inflație decât leul și pentru că achizițiile mari, cum ar fi procurarea unui imobil, a unui automobil sau achitarea ratelor la bancă, sunt efectuate în euro (mai puțin în dolari). Iată de ce moldovenii au necesitatea să procure această valută.

Anume această clientelă a caselor de schimb valutar are acum de câștigat. Mai ales că astăzi cel mai bun curs la cumpărat moneda unică europeană era de 19,14 lei pentru un euro.

Tot în această perioadă mai profită de deprecierea euro în raport cu leul și cei care merg să-și petreacă vacanța în zona euro. Ei cumpără acum euro ieftin, 19,14 lei pentru un euro fiind probabil una dintre cele mai mici cotații ale euro de la început anului la casele de schimb valutar. Unii specialiști afirmă că în zilele următoare, mai aproape de Revelion, cotația monedei europene în caport cu cea națională va cădea și mai mult.

Fluxul de știri
0