Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BNM anunță că avem mai mulți lei în circulație decât în 2018 – iată ce spun experții

© Sputnik / Yana ZaharovaВалюта разных стран
Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Abonare
Masa monetară aflată în circulație este cu 14% mai mare decât în 2018, dar BNM a redus și rata de bază. BNM nu are temerea că mai mulți lei aflați în circulație vor provoca în această perioadă creșterea inflației. Experții explică mecanismele practicate de BNM.

CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Avem mai mulți lei în circulație decât anul trecut, totalul cifrându-se la 22 de miliarde 579 de milioane de lei (22 578,9 milioane lei).

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Societate
Poliția, în alertă: Bancnote false, în Moldova! Cum depistăm leii contrafăcuți - Video

La sfârșitul lunii noiembrie 2019, masa monetară aflată în circulație era cu 14,1% mai mare decât în noiembrie 2018, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM).  

Comparativ cu octombrie 2019, masa monetară aflată în circulație s-a redus totuși, în noiembrie 2019 cu 166,4 milioane de lei (0,7%).

Banii în circulaţie reprezintă leii în numerar puși în circulaţie de BNM, cu excepția numerarului în casele băncilor şi în casa Băncii Naționale.

Mai mulți bani în circulație înseamnă o inflație mai mare. Guvernatorul BNM, Octavian Armașu, a menționat anterior, la un briefing, că rata inflației va crește până la 8% în luna decembrie 2019, însă rata inflației medii anuale va fi de 5% în 2019 și de 5,5% în 2020.

De la începutul anului, prețurile au crescut în Republica Moldova, comparativ cu 2018. În septembrie, de exemplu, produsele alimentare s-au scumpit cu 9,3% față de septembrie 2018, iar combustibilul - cu 1,3%. Tendința de creștere a prețurilor se va menține până la sfârșitul anului, declara Octavian Armașu, dar pentru 2020 BNM prognozează o ieftinire a produselor alimentare.

BNM a redus rata de bază cu două puncte procentuale – de la 7,7 până la 5,5% la sfârșit de an, pe 11 decembrie. Totodată, BNM a redus cu două puncte procentuale ratele de dobândă la creditele și la depozitele overnight – de la 10,5% până la 8,5%, și, respectiv, de la 4,5% până 2,5% anual.

BNM și-a argumentat decizia de reducere a ratei de bază prin aceea că, „în condițiile dezinflaționiste din 2020”, acest fapt „va susține competitivitatea economiei și va stimula activitatea de creditare”.

Legătura dintre masa monetară, rata de bază și inflație

O rată de bază mai mare înseamnă o inflație mai mică. BNM a utilizat rata de bază pe post de instrument de sterilizare monetară, ridicând-o până la 12-20% chiar, după ce crescuse peste un anumit prag masa monetară aflată în circulație, a menționat într-o discuție cu reporterul Sputnik expertul economic Roman Chircă.

BNM pune în circulație noi monede jubiliare și comemorative - Sputnik Moldova
Societate
BNM a lansat cinci monede noi la sfârșit de an: Iată ce scopuri a urmărit

Când BNM majorează rata de bază, băncile cresc dobânzile, iar acest fapt descurajează contractarea creditelor de către agenții economici și persoanele fizice. Numărul creditelor scade și, respectiv, cetățenii operează cu mai puțin bani. Mai puțini bani și o posibilitate mai redusă de cumpărare înseamnă o inflație mai mică.

Expertul economic Viorel Gîrbu a explicat pentru Sputnik cum anume BNM gestionează legătura dintre masa monetară aflată în circulație, rata inflației și rata de bază.

Potrivit expertului, în acordurile sale din ultimii ani cu Guvernul Republicii Moldova, Fondul Monetar Internațional (FMI) a impus o limită a rezervelor oficiale obligatorii – un prag de care să nu treacă rezervele valutare.

Pentru a se conforma acestui prag, BNM cumpără valută de pe piața internă și o exportă peste hotare, depunând-o în bănci comerciale din țări cu economie dezvoltată.

Pentru a cumpăra valuta de pe piața internă, BNM trebuie să „arunce” în schimb sume mari de monedă națională – o acțiune ce poate avea ca efect creșterea inflației. Dar pentru a nu admite explozia inflației, BNM își compensează propria acțiune inflaționistă prin majorarea ratei de bază.

Ca rezultat, rata de bază mai mare conduce la reducerea activității de creditare a băncilor și, implicit, la stoparea creșterii economice, pentru că agenții economici nu dispun de bani pentru dezvoltarea afacerilor.

Euro - Sputnik Moldova
Moldova, secătuită de bani: Cum FMI obligă BNM să scoată valuta din țară - expert

„Prin acest instrument, BNM reduce masa monetară sănătoasă, generată de băncile comerciale, și pune în circulație o masa monetară semnificativă nesănătoasă, bani neacoperiți, doar ca urmare a indicației FMI-ului”, a spus Viorel Gîrbu.

„Atât timp cât BNM tipărește bani fără acoperire pentru a trimite valută peste hotare, FMI este bucuros. Dacă BNM va face același lucru pentru Guvern, ne vor sări în cap partenerii de dezvoltare”, a apreciat expertul economic.

Reamintim, masa monetară aflată în circulație este mai mare cu 14% decât în 2018, iar BNM a redus și rata de bază, conducându-se de prognoza că inflația va fi în scădere în 2020, sub influența factorilor externi. Simplu spus, BNM consideră că mai mulți lei aflați în circulație în această perioadă nu sunt de natură să accelereze ritmul de creștere a inflației.

Rezervele valutare ale BNM constituiau 3 miliarde și 14 milioane de dolari SUA la 31 octombrie 2019. Pe parcursul lunii octombrie, BNM a intervenit pe piața valutară internă, cumpărând valută echivalentă cu 15 milioane de dolari, potrivit unui raport al instituției. La 31 octombrie, BNM avea peste hotare active nete în valoare de 2 miliarde 833 de milioane 720 de mii de dolari.

Fluxul de știri
0