China bate obrazul SUA chiar la București

© AP Photo / Andy WongFILE - In this Nov. 9, 2017 file photo, an American flag is flown next to the Chinese national emblem during a welcome ceremony for visiting U.S. President Donald Trump outside the Great Hall of the People in Beijing
FILE - In this Nov. 9, 2017 file photo, an American flag is flown next to the Chinese national emblem during a welcome ceremony for visiting U.S. President Donald Trump outside the Great Hall of the People in Beijing - Sputnik Moldova
Abonare
Disputa dintre China și SUA pe tema tehnologiei 5G a luat proporții grave chiar la București, unde purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei i-a atras atenția lui Adrian Zuckerman că ponegrește tehnologia chineză 5G fără temei.

BUCUREȘTI, 25 dec - Sputnik, Marius Holdean. Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei la Bucureşti, Tang Fujian, a arătat într-un comunicat transmis astăzi presei și afișat și pe site-ul instituției că ambasadorul SUA la Bucureşti "a ponegrit tehnologia chineză 5G fără temei”.

Tehnologii - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Risc major: Rețelele mobile „5G”, periculoase - Aduc cancer, boli de inimă și moarte

Potrivit sursei citate, vineri, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, "a făcut o precizare în legătură cu 5G în discursul său rostit la Timişoara", iar Ambasada Chinei a reacționat la afirmațiile reprezentantului SUA.

"Ne opunem ferm acestui lucru. De mult timp SUA şi-au dat toată osteneala să exagereze problemele de securitate ale tehnologiei chineze 5G, dar până în prezent SUA n-a putut furniza nici o dovadă despre acest aşa-numit 'risc de securitate'. Abuzul puterii de stat şi oprimarea întreprinderilor din alte ţări prin intermediul mijloacelor politice sunt ruşinoase şi nu se potrivesc cu statutul de mare putere al SUA", a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei.

Reacția Ambasadei Chinei vizează și situația Huawei în România:

"Huawei a investit şi a operat în România de mulţi ani şi nu a provocat niciodată pericole pentru securitatea cibernetică. Huawei a participat activ la construcţia reţelei de comunicaţii a României, a creat mii de locuri de muncă şi a adus contribuţii importante la veniturile fiscale, dezvoltarea economiei digitale şi a progresului social din România”, se arată în reacția purtătorului de cuvânt.

Potrivit acestuia, cooperarea pragmatică dintre China şi România a adus cele două părţi într-o comunitate strânsă de interese, iar guvernul Chinei ”încurajează întotdeauna întreprinderile chineze să desfăşoare cooperarea economică şi comercială în diferite domenii, inclusiv telecomunicaţii şi energie, pe baza respectării normelor internaţionale şi a legilor ţării respective", a adăugat Tang Fujian.

Reprezentantul misiunii diplomatice a mai arătat că guvernul Chinei nu sprijină nici o întreprindere să se angajeze în nici o activitate care dăunează intereselor legitime de securitate ale altor ţări.

SUA, arătată cu degetul pentru că ”oprimă și sugrumă” companiile chineze

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei la București a apreciat că SUA au "oprimat şi sugrumat în mod necontenit anumite companii chineze", iar "un astfel de comportament dur de intimidare a întâlnit o fermă opoziţie din partea Chinei şi a altor ţări pentru susţinerea justiţiei", a subliniat Tang Fujian.

Reacția chineză are loc după ce ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman a vorbit la sfârșitul săptămânii trecute, la Timişoara, despre tehnologia 5G.

O companie chineză, interesată să investească în tehnologia 5G în Republica Moldova - Sputnik Moldova
Important: Tehnologia 5G, în Moldova - Pavel Filip oferă detalii

"România arată fantastic după 30 de ani, s-au făcut lucruri pe care nu mi le puteam imagina. Din păcate, mai rămân lucruri de făcut, sunt o mulţime de influenţe maligne, care vin de la vecinii din nord, influenţe negative care vin de la chinezii comunişti. Acum, la 30 de ani de când au căzut comuniştii, e cam straniu să avem discuţii pe teme precum 5G cu chinezii comunişti. Îmi pare rău că se întâmplă aşa ceva, dar trebuie să mergem înainte şi să ţinem minte tot timpul demnitatea şi libertatea omului", a afirmat Zuckerman, declarație care a dat naștere unei replici pe măsură a Ambasadei Chinei.

Fluxul de știri
0