Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Direct și tranșant: Ce dorește Rusia de la Republica Moldova – senator rus

© Sputnik / Vladimir TrefilovАндрей Климов
Андрей Климов - Sputnik Moldova
Abonare
Senatorul rus Andrei Klimov a apreciat că alegerile prezidențiale din 2020 „vor înviora situația politică internă” de la Chișinău. Rusia își dorește ca Republica Moldova să-și consolideze neutralitatea și, implicit, statalitatea, potrivit lui.

Супермаркет - Sputnik Moldova
În 2020, producția agricolă din Moldova va intra fără taxe pe piața din Rusia - declarație
CHIȘINĂU, 24 dec – Sputnik. Federația Rusă este interesată ca Republica Moldova să-și consolideze statutul de neutralitate, la fel ca și statalitatea, a declarat senatorul rus Andrei Klimov într-o conferință de presă în format video Moscova-Baku-Chișinău-Tbilisi, organizată la centrul de presă Sputnik Moldova marți, 24 decembrie. 

Conferința de presă a fost consacrată problemelor de pe agenda internațională și relațiilor parlamentare bilaterale ale Federației Ruse cu statele menționate. Andrei Klimov este reprezentantul Consiliului Federației Ruse pentru Afaceri Externe, președintele Comisiei provizorii a Consiliului Federației pentru protejarea suveranității statului și prevenirii ingerințelor în afacerile interne ale Federației Ruse.

„Țara noastră este interesată să fie consolidat statutul de neutralitate al Republicii Moldova, la fel ca însăși statalitatea. Pentru ca deciziile să fie luate de sine stătător. Și, desigur, suntem dispuși să le explicăm această poziție a noastră deputaților moldoveni”, a declarat Andrei Klimov.

Senatorul rus a menționat că „nu poate spune că lucrurile decurg exemplar” în cooperarea bilaterală moldo-rusă la nivel parlamentar. În cazul grupului parlamentar de prietenie moldo-rusă, „ar fi necesară dorința puternică a ambelor părți” pentru ca dialogul să evolueze, potrivit lui Andrei Klimov. Adunarea interparlamentară a CSI este însă o „bună platformă” pentru cooperarea interparlamentară moldo-rusă, a adăugat senatorul rus.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Rusia oferă Moldovei un credit de 300 de milioane de dolari: Când vor fi debursați banii

Andrei Klimov a apreciat că alegerile prezidențiale din 2020 „vor înviora situația politică internă” din Republica Moldova. „Nu știu pe cine vor alege cetățenii moldoveni, dar pentru mine este evident faptul că acest scrutin va constitui și un prilej pentru ample dezbateri pe tema politicii externe”, a declarat Andrei Klimov.

Potrivit senatorului rus, dintre cele trei țări vizate în conferința de presă, Federația Rusă are cea mai bună relație, inclusiv pe plan economic, cu Azerbaidjanul. Republica Moldova s-ar situa pe locul doi, iar în cazul Georgiei partea rusă „nu se poate lăuda cu nimic”, lipsind până și relațiile diplomatice bilaterale, acestea fiind întrerupte de Tbilisi, a spus Andrei Klimov.  

Fluxul de știri
0