Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Poliția, în alertă: Bancnote false, în Moldova! Cum depistăm leii contrafăcuți - Video

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Poliția avertizează populația despre pericolul de a intra în posesia bancnotelor false la piață, magazin, stațiile de alimentare cu petrol etc.. Cum verificăm leii, euro și dolarii.

CHIȘINĂU, 30 aug – Sputnik. Leii falși pot fi depistați printr-o metodă simplă și la îndemâna oricui: trebuie să încercăm să răzuim vopseaua de pe bancnotă cu ajutorul unei monede sau a unei chei. Dacă vopseaua se răzuiește, este un semn clar că bancnota e falsă.

În al doilea rând, cetățenii sunt sfătuiți de Poliție să examineze elementele de siguranță ale bancnotelor.

© Sputnik / Evghenii PanasencoȘi tu poți cădea în capcană: Cum recunoști bancnotele false – Video
Poliția, în alertă: Bancnote false, în Moldova! Cum depistăm leii contrafăcuți - Video - Sputnik Moldova
Și tu poți cădea în capcană: Cum recunoști bancnotele false – Video

Culoare albastră sau curcubeu în lumina UV

La bancnotele cu valoarea nominală de la 1 leu până la 500 de lei, pe firul de siguranţă metalizat încorporat în hârtie apare textul „BNM” (Banca Națională a Moldovei).

Деньги  - Sputnik Moldova
Euro spre 20 de lei și dolarul spre 18 lei: Ce se întâmplă și cine are avantaje – expert

În lumina razelor ultraviolete (UV), firul metalizat are proprietăţi de fluorescenţă de culoare albastră la bancnotele cu valorile nominale de 1, 5, 10, 20 și 50 de lei și multicoloră (curcubeu) la bancnotele de 100, 200 și 500 de lei.

Fluorescenţa poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă.

În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.

Relief ce poate fi simțit prin atingerea cu degetele   

Imprimarea în relief și cea în relief concav reprezintă elemente de siguranță ce pot fi percepute la bancnotele cu valorile nominale de 10, 20, 50, 100, 200 și 500 de lei.

Schimb valutar - Sputnik Moldova
Situații neplăcute la punctele de schimb valutar: Iată ce se întâmplă de fapt

Portretul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, textele „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sunt imprimate în relief detectabil prin pipăire.

Din partea stângă și cea dreaptă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav valoarea nominală a bancnotei și, respectiv, textul „LEI”.

La bancnotele cu valorile nominale de la 100, 200 și 500 de lei apare filigranul constituit din două componente poziţionate în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ştefan cel Mare și textul „BNM”, vizibile la iluminarea bancnotei din partea opusă privitorului.

Verificarea euro: culoarea cifrei din colț trebuie să se schimbe

Primul semn că bancnota de euro este falsă îl reprezintă lipsa elementelor tactile în partea de sus, precum și cifra bancnotei în partea de jos.

De asemenea, dacă nu se schimbă culoarea cifrei din colț atunci când mișcați bancnota, înseamnă că aceasta este falsificată.

Verificarea dolarilor: cei adevărați au „muzicuță”

Pentru a verifica autenticitatea dolarului american, Poliția recomandă să atragem atenția la prezența filigranului - elementul optic variabil, care-și schimbă culoarea din verde într-un negru albăstrui.

Euro - Sputnik Moldova
Moldova, secătuită de bani: Cum FMI obligă BNM să scoată valuta din țară - expert

Trebuie examinate și elementele tactile prezente la imaginea președintelui și inscripția din partea de sus a bancnotei: dacă trasăm cu unghia pe aceste zone, vom  auzi parcă o "muzicuță".

Dacă bănuiți că dețineți în posesie bancnote false, nu încercați să o plasați în continuare în circuitul economic, ci apelați de urgență Poliția la 112 și predați-le autorităților. Fabricarea în scopul punerii în circulaţie sau punerea în circulaţie a banilor falși sunt infracțiuni pedepsite cu închisoarea pe un termen de până la 15 ani, precizează Poliția.

Fluxul de știri
0