CHIȘINĂU, 30 aug – Sputnik. Leii falși pot fi depistați printr-o metodă simplă și la îndemâna oricui: trebuie să încercăm să răzuim vopseaua de pe bancnotă cu ajutorul unei monede sau a unei chei. Dacă vopseaua se răzuiește, este un semn clar că bancnota e falsă.
În al doilea rând, cetățenii sunt sfătuiți de Poliție să examineze elementele de siguranță ale bancnotelor.
Culoare albastră sau curcubeu în lumina UV
La bancnotele cu valoarea nominală de la 1 leu până la 500 de lei, pe firul de siguranţă metalizat încorporat în hârtie apare textul „BNM” (Banca Națională a Moldovei).
În lumina razelor ultraviolete (UV), firul metalizat are proprietăţi de fluorescenţă de culoare albastră la bancnotele cu valorile nominale de 1, 5, 10, 20 și 50 de lei și multicoloră (curcubeu) la bancnotele de 100, 200 și 500 de lei.
Fluorescenţa poate fi observată și pe zona neimprimată a aversului în care este amplasat un dreptunghi văzut verde în lumină ultravioletă.
În interiorul dreptunghiului sunt imprimate sigla BNM și textul „BNM”.
Relief ce poate fi simțit prin atingerea cu degetele
Imprimarea în relief și cea în relief concav reprezintă elemente de siguranță ce pot fi percepute la bancnotele cu valorile nominale de 10, 20, 50, 100, 200 și 500 de lei.
Portretul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, textele „REPUBLICA MOLDOVA” și „ȘTEFAN CEL MARE” de pe avers sunt imprimate în relief detectabil prin pipăire.
Din partea stângă și cea dreaptă a rozetei centrale de pe avers este imprimată în relief concav valoarea nominală a bancnotei și, respectiv, textul „LEI”.
La bancnotele cu valorile nominale de la 100, 200 și 500 de lei apare filigranul constituit din două componente poziţionate în dreapta aversului, pe zona neimprimată: portretul lui Ştefan cel Mare și textul „BNM”, vizibile la iluminarea bancnotei din partea opusă privitorului.
Verificarea euro: culoarea cifrei din colț trebuie să se schimbe
Primul semn că bancnota de euro este falsă îl reprezintă lipsa elementelor tactile în partea de sus, precum și cifra bancnotei în partea de jos.
De asemenea, dacă nu se schimbă culoarea cifrei din colț atunci când mișcați bancnota, înseamnă că aceasta este falsificată.
Verificarea dolarilor: cei adevărați au „muzicuță”
Pentru a verifica autenticitatea dolarului american, Poliția recomandă să atragem atenția la prezența filigranului - elementul optic variabil, care-și schimbă culoarea din verde într-un negru albăstrui.
Trebuie examinate și elementele tactile prezente la imaginea președintelui și inscripția din partea de sus a bancnotei: dacă trasăm cu unghia pe aceste zone, vom auzi parcă o "muzicuță".
Dacă bănuiți că dețineți în posesie bancnote false, nu încercați să o plasați în continuare în circuitul economic, ci apelați de urgență Poliția la 112 și predați-le autorităților. Fabricarea în scopul punerii în circulaţie sau punerea în circulaţie a banilor falși sunt infracțiuni pedepsite cu închisoarea pe un termen de până la 15 ani, precizează Poliția.