Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea de Conturi: Privatizarea Air Moldova s-a desfășurat cu grave abateri

© Photo : Игорь ВзоровСамолет AirMoldova
Самолет AirMoldova - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia parlamentară pentru controlul finanțelor publice a audiat astăzi raportul Curții de Conturi privind legalitatea privatizării companiei Air Moldova.

CHIȘINĂU, 23 dec - Sputnik. Curtea de Conturi a identificat grave abateri în procesul de privatizare din 2018 a unicului operator aerian de stat, Air Moldova. Potrivit raportului de audit, care a fost examinat astăzi în Comisia privind controlul finanțelor publice a Parlamentului, prețul la care a fost înstrăinată compania a fost unul derizoriu.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Ce se va întâmpla cu Air Moldova și Aeroportul din Chișinău: Declarația premierului

Auditorii au stabilit că, în procesul de inventariere a activelor companiei, nu au fost evaluate toate bunurile operatorului aerian. 

Șefa echipei de audit, Viorica Verdeș, a declarat că, deși valoarea activelor operatorului aerian era de cel puțin 300 de milioane de lei, acestea au fost vândute la un preț de șase ori mai mic decât cel de piață. 

Auditorii au remarcat implicarea Air Moldova în mai multe activități dubioase, care au dus la îndatorarea companiei cu 1,2 miliarde de lei. Potrivit Curții de Conturi, există suspiciuni că operatorul aerian a fost adus la faliment în mod intenționat, apoi a fost înstrăinat la un preț derizoriu. 

Potrivit rezultatelor auditului, fără a ține cont de recomandările Ministerului Transportului, Agenția Proprietăți Publice a început pregătirile pentru înstrăinarea companiei. Comisia de concurs a calificat, în mare grabă, unicul ofertant pentru privatizare și a stabilit câștigătorul. Curtea de Conturi consideră că în timpul licitației nu au fost acordate drepturi egale de participare.

Petru Rotaru - Sputnik Moldova
Deputați, polițiști și procurori care nu achită amenzile - Iată ce spune Curtea de Conturi
 Noul proprietar a devenit Civil Aviation Group SRL, formată dintr-un grup de investitori printre care și compania românească Blue Air.

Experții Curții de Conturi susțin că au transmis informațiile relevante către organele de anchetă, care urmează să cerceteze toate circumstanțele în care a fost înstrăinată compania Air Moldova și să confirme sau să infirme legalitatea acestei tranzacții. 

În luna septembrie, procurorii anunțau că s-a aplicat sechestru pe capitalul statutar al companiei „Air Moldova”, fiind pus arest pe bunuri în valoare de 301,6 milioane de lei. Sechestrul a fost aplicat în cadrul unui dosar penal inițiat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari la privatizarea companiei „Air Moldova”.

Fluxul de știri
0