Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se va întâmpla cu Air Moldova și Aeroportul din Chișinău: Declarația premierului

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Anularea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău și rezilierea contractului de privatizare a companiei Air Moldova rămân pe agenda Guvernului, figurând în topul chestiunilor care urmează a fi soluționate de actuala conducere a Executivului.

CHIȘINĂU, 2 dec - Sputnik. Prim-ministrul Ion Chicu a dat asigurări că revenirea Aeroportului din Chișinău în gestiunea statului și anularea contractului de privatizare a companiei Air Moldova sunt priorități ale Guvernului pe care îl conduce, chiar dacă aceste două procese sunt dificile.

”Avem pe agendă și aceste subiecte. Au fost lansate mai multe procese și noi continuăm această activitate pentru că, în mod normal, nu suntem de acord cu ceea ce s-a întâmplat atunci”, a declarat Ion Chicu, citat de presa locală și preluat de ru.sputnik.md

Cu toate acestea, premierul recunoaște că rezilierea celor două contracte este dificilă, mai ales că timp de cinci luni au avut loc tergiversări și au fost admise unele erori. Ion Chicu s-a referit în special la întrevederea dintre reprezentanții fostei guvernări și renumitul om de afaceri Nathaniel Rothschild, care anterior a preluat controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău, achiziționând 95% dintre acțiunile companiei Avia Invest.

Stanislav Pavlovschi - Sputnik Moldova
Soluția unui fost judecător la CEDO pentru a-l face pe Rothschild să renunțe la Aeroport

Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat companiei Avia Invest pe o perioadă de 49 de ani, la 1 noiembrie 2013, printr-o hotărâre a Guvernului Leancă. Vara trecută însă parlamentarii au decis să verifice legalitatea acestei tranzacții. O comisie specială de anchetă i-a cerut Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să inițieze anchete penale pentru a verifica acțiunile unor funcționari care au pregătit și au semnat acordul de concesionare a Aeroportului.

Compania Air Moldova a fost privatizată acum mai bine de un an de societatea cu răspundere limitată Civil Aviation Group, fondată de un grup de investitori, iar cota cea mai mare este deținuta de compania cu renume internațional Blue Air. Investitorii nu și-ar fi respectat însă obligațiile asumate și astfel contractul de privatizare ar putea fi anulat. 

Fluxul de știri
0