Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pericol de Revelion: Cum devin toxice salatele „Olivie”, „Șuba” și „Vinegret”

Abonare
Cele mai populare salate pentru masa de Revelion, „Olivie” și „Șuba”, nu ar trebui consumate peste 12 ore de la preparare, chiar dacă au fost ținute în frigider. Iar dacă au stat pe masă, la temperatura camerei, ori la balcon, devin toxice în 2 ore.

CHIȘINĂU, 22 dec – Sputnik. Dacă în seara de 1 ianuarie prietenii sau rudele vă invită în musaferie, pentru a consuma salatele rămase de la masa din seara de Revelion, nu vă grăbiți să dați curs invitației. 

Piață - Sputnik Moldova
Societate
ANSA avertizează: Pericole la procurarea alimentelor în ajunul sărbătorilor de iarnă
Salatele noastre tradiționale „Olivie” și „Șuba” sunt bune de consumat doar în următoarele 12 ore de la preparare, avertizează nutriționiștii și specialiștii în securitatea alimentară.

Salata vegetariană „Vinegret”, din legume fierte precum sfecla roșie, morcovul, cartoful, poate fi consumată în următoarele 18 ore de la preparare. Aceasta, în situația în care salatele au fost ținute la frigider, la o temperatură de minus 2..plus 2 grade Celsius.

La temperatura camerei sau la o temperatură mai ridicată decât cea asigurată de frigider, procesul de alterare începe în salate peste 2 ore. Dacă salata a stat 2 ore pe masa de sărbătoare, nici nu mai are rost s-o pui în frigider – trebuie aruncată la gunoi. 

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Societate
Pește de proastă calitate importat în Moldova: Ce soluție propune ANSA - Video
Ingredientele pregătite pentru salatele „Olivie”, „Șuba” și „Vinegret”, dar neamestecate între ele, pot fi păstrate la frigider în recipiente smălțuite sau din sticlă, sub capac, la temperatura de cel mult plus 3 grade Celsius, timp de 18-24 de ore.   

Și nu uitați: mare atenție la peștele sărat pe care-l alegeți pentru „Șubă” – cereți garanții de la comercianți că a fost transportat și păstrat cum se cuvine!   

Experți în securitatea alimentară de la „Rosspotrebnadzor”, citați de presa rusă, atenționează că oamenii se intoxică cel mai des consumând salate ce constau din multe ingrediente. Motivul este simplu: fiecare ingredient își are propriul termen de valabilitate, iar produsul care se alterează cel mai repede accelerează alterarea celorlalte. În plus, maioneza și umezeala din salate creează un mediu favorabil înmulțirii bacteriilor și microbilor.

Salatele cu multe ingrediente și mai ales cele cu maioneză nu trebuie consumate în cantități mari. Acestea sunt digerate mai lent de către organism, iar cantitățile mari sporesc și riscul intoxicației, și riscul indigestiei.

Свиньи - Sputnik Moldova
Pericol anunțat de ANSA: Administratorii piețelor din Chișinău au fost avertizați – Foto
Mai notăm că, potrivit specialiștilor de la „Rosspotrebnadzor”, cutia deschisă de icre roșii poate fi păstrată la frigider 5-6 zile, iar puiul copt sau prăjit  - 36 de ore.

Atenție! Ouăle pentru salate trebuie fierte minimum 8 minute – doar astfel va fi nimicită bacteria Salmonella, dacă o conțin.  

În cazul unei toxiinfecții alimentare, oamenii sunt sfătuiți să cheme „Urgența” și să facă investigațiile recomandate de medici. Este contraindicat consumul de vodkă în cazul toxiinfecției alimentare: tăria va compromite „tabloul clinic”, iar medicul nu va înțelege dacă problema a fost provocată de excesul de alcool sau de produsele alterate.

În plus, subliniază specialiștii în alimentație, vodka nu omoară microbii din stomac.

Fluxul de știri
0