Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenție! Produsele pirotehnice vă pot pune în pericol viața – Avertismentul specialiștilor

© Sputnik / Rodion ProcaIon Barbos
Ion Barbos - Sputnik Moldova
Abonare
Produsele pirotehnice vă pot transforma sărbătorile în tragedie dacă nu veți ține cont de recomandările specialiștilor.
Atenție! Produsele pirotehnice vă pot pune viața în pericol – avertismentul specialiștilor

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", inspectorul principal din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor, Ion Barbos, a oferit câteva sfaturi utile pentru persoanele care își doresc să procure produse pirotehnice în preajma sărbătorilor de iarnă. Reprezentantul APCSP a precizat că produsele pirotehnice sunt împărțite în patru categorii:

Церемония торжественного зажжения огней на главной новогодней елке страны - Sputnik Moldova
Societate
Iluminat pentru sărbătorile de iarnă: Cum arată centrul Chișinăului seara - Video

"Prima categorie prezintă un risc foarte scăzut, iar utilizarea acestor produse este permisă în spații închise. Cea de-a doua categorie are un risc scăzut, iar produsele pot fi utilizate atât în spații închise, cât și afară. În categoria a treia sunt incluse produsele pirotehnice cu un risc mediu de pericol și sunt utilizate doar afară. Produsele pirotehnice din categoria a patra au un risc sporit de pericol trebuie utilizate departe de încăperi și pot fi utilizare doar de către specialiști autorizați", a remarcat Barbos.

Potrivit spuselor sale, primul lucru pe care trebuie să-l facă consumatorii este să se asigure că achiziționează aceste produse din locuri autorizate. De asemenea, consumatorii sunt în drept să solicite de la agenții economici declarația de conformitate a produsului pentru a se convinge că acesta a fost supus unor verificări în laborator.

"Evitați să procurați produsele pirotehnice din piețe sau de la comercianții stradali. Astfel vă supuneți riscului de a procura un produs necalitativ. Acestea nu trebuie comercializate la umiditate, la temperaturi prea joase sau ridicate. După condițiile de păstrare vă puteți da seama de calitatea produsului", a subliniat Ion Barbos.

Ion Barbos a  menționat și alte criterii la care trebuie să atragă o atenție sporită consumatorii.

"Produsele pirotehnice trebuie să conțină pe ambalaj denumirea importatorului, numărul de contact și adresa. Instrucțiunile de utilizare trebuie să fie în limba de stat sau să fie indicat modul de utilizare prin desene. Dacă aceste criterii lipsesc, atunci există o mare probabilitate că acest produs este contrafăcut", a punctat el.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0