Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pensionarii trebuie să știe asta: Schimbările care se vor produce în 2020

© Sputnik / Мирослав Ротарьpensionari пенсионеры
pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Mai multe modificări legislative, care vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2020, se referă la pensionari. Iată ce schimbări îi așteaptă în anul care vine.

Unul dintre cele mai importante proiecte sociale, care vor intra în vigoare în 2020, este cel care prevede că pensiile vor fi indexate de două ori pe an și nu o singură dată, cum a fost până acum. Inițiativa a fost adoptată în lectură finală de Parlament. 

Veronica Pârlea-Conovali - Sputnik Moldova
La ce vârstă trebuie să iasă la pensie pedagogii: Declarația unui dascăl cu experiență

Astfel, pensiile vor fi indexate pe 1 aprilie și 1 octombrie. Potrivit legii, indexarea de la 1 aprilie se va efectua, conform procedurii în vigoare, pentru toți beneficiarii, fiind echivalentă cu media indicelui prețurilor de consum pe ultimii 3 ani. Iar indexarea de la 1 octombrie va viza în primul an de implementare peste 400 mii de pensionari, mărimea pensiei cărora nu depășește nivelul minim de existență.

Potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale, la începutul anului 2019 în Republica Moldova erau 700 de mii 887 de beneficiari de pensii. 75 la sută dintre aceștia sunt persoane care au atins vârsta de pensionare.

Cel mai mic cuantum al pensiei a constituit la 1 aprilie 2019 1079 de lei, în timp ce minimul de existență pentru un pensionar este de 1574 de lei.

Potrivit statisticii, astfel de pensii minime primesc aproximativ 400 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova.

Pensii pentru îngrijirea copilului

La începutul lunii decembrie, deputații au votat un proiect privind modificarea cuantumului pensiei pentru perioada de îngrijire a copilului de până la 3 ani. Astfel, aceste îndemnizații se vor calcula în funcție de salariul mediu lunar pe economie și nu de salariul minim, cum era până acum.

„Proiectul de lege are drept scop armonizarea politicilor de stimulare demografică cu cele de asigurări sociale, pentru a evita discriminarea pe criteriu de gen”, argumentează autorii.

Banii pentru acoperirea cheltuielilor legate de implementarea noilor norme legislative sunt prevăzuți în bugetul de stat pentru 2020. Potrivit autorilor, pensia medie pentru femei este semnificativ mai mică decât cea pentru bărbați. Aceeași situație se atestă și în cazul salariilor.

"Femeile, atunci când ating vârsta de pensionare, sunt mai puțin protejate decât bărbații. Potrivit statisticilor, la 1 august 2019, pensia medie pentru femei constituia 1688 de lei, iar pentru bărbați - 2278 de lei. Noile reglementări vor reduce acest decalaj" - a declarat deputatul socialist Vladimir Odnostalco.

Pentru implementarea proiectului, în 2020 va fi nevoie de 1,5 milioane de lei, în 2021 – de 3,2 milioane de lei, iar în 2022 – de 5,3 milioane de lei.

Ajutor financiar pentru sărbătorile de iarnă

La sfârșitul lunii noiembrie, Cabinetul de Miniștri a aprobat o inițiativă legislativă, care prevede acordarea unor ajutoare unice în valoare de 700 de lei pentru sărbătorile de iarnă.

Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Politică
Unii deputați nu vor mai primi salarii și indemnizații: Vezi cine sunt aceștia
De ele vor beneficia peste 590 de mii de persoane cu venituri lunare mai mici de 2.000 de lei. Este vorba de peste 403 mii de beneficiari de pensii pentru limita de vârstă, peste 107 mii de beneficiari de pensii de dizabilitate, peste 10 mii de beneficiari de pensii de urmaș, 551 de militari și peste 66 de mii de beneficiari de alocații sociale de stat. 
Pentru a acoperi toate aceste cheltuieli, din bugetul de stat au fost alocate peste 417 milioane de lei. 
Achitarea suportului financiar unic va fi efectuată de Casa Națională de Asigurări Sociale prin intermediul oficiilor poștale din țară.

Ajutoarele unice vor putea fi ridicate de către beneficiari până la finele anului 2020, se menționează în proiectul aprobat astăzi de Guvern.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, prin acordarea ajutoarelor unice se urmărește sporirea protecției sociale a beneficiarilor de pensii și alocații sociale cu venituri mici. 

În premieră, soțul supraviețuitor va putea primi pensia celui decedat

Un alt proiect important adoptat de Parlament în două lecturi la începutul lunii decembrie este cel înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către președintele Igor Dodon, care prevede acordarea îndemnizațiilor în cazul decesului unuia dintre soți.

Medici - Sputnik Moldova
Societate
Medicii și farmaciștii vor primi indemnizații unice de aproape trei ori mai mari

Potrivit proiectului, în cazul în care o persoană moare înainte de împlinirea a cinci ani din ziua pensionării, soțul sau soția rămasă în viață va primi îndemnizații lunare echivalente cu pensia pentru limita de vârstă de care a beneficiat soțul sau soția decedată.

Cu alte cuvinte, dacă va fi pensionar, soțul supraviețuitor va fi în drept să ridice două pensii în perioada menționată.

De dreptul la pensie de urmaș vor beneficia doar soțul sau soția persoanei decedate, nu și alte categorii de succesori. 

În 2020, statul va aloca aproape 50 de milioane de lei pentru a plăti îndemnizațiile în cazul decesului unuia dintre soți. Aceste cheltuieli au fost incluse în bugetul asigurărilor sociale pentru anul viitor.

Recalcularea pensiei

Începând cu anul 2020, aproximativ 15 mii de persoane care au atins vârsta de pensionare, dar continuă să muncească, vor beneficia de recalcularea pensiilor, în baza unei inițiative legislative adoptate în două lecturi de Parlament.

Spania, Catedrala din Burgos, vedere - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii din Spania: Dreptul la pensie în Republica Moldova

Deputatul socialist Ala Darovanaia, care a prezentat proiectul în Parlament, a declarat că pensiile cetățenilor care au atins vârsta de pensionare, dar continuă să lucreze, vor fi recalculate treptat, până în 2027.

Anterior, a fost adoptat un alt proiect, care prevedea că persoanele care s-au pensionat până la 1 ianuarie 1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult, pot depune cerere pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă la casa teritorială de asigurări sociale conform locului de trai. De la 1 ianuarie 2020 însă vor fi recalculate inclusiv pensiile acelor beneficiari care au un stagiu de cotizare mai mic de 15 ani.

Potrivit statisticii, 165 de mii din totalul celor peste 700 de mii de pensionari din Republica Moldova continuă să muncească, chiar dacă au atins vârsta de pensionare.

Fluxul de știri
0