Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii din Spania: Dreptul la pensie în Republica Moldova

© Sputnik / Михаил Мокрушин / Accesați arhiva multimediaSpania, Catedrala din Burgos, vedere
Spania, Catedrala din Burgos, vedere - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Republica Moldova a semnat 14 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale, cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Belarus.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. În perioada 19-21 noiembrie 2019, la Madrid, Regatul Spaniei, a avut loc prima rundă de negocieri pe marginea proiectului Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Regatul Spaniei.

Din delegaţia Republicii Moldova au făcut parte experţi în domeniul asigurărilor sociale ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Casei Naţionale de Asigurări Sociale precum şi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Банкноты номиналом 200 и 500 лей - Sputnik Moldova
Societate
Pensionarii cu pensii mai mici de 2000 de lei vor primi de la stat un suport de 700 de lei

Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanţii în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii imigranţi din ambele state, care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante.

Acordul le garantează cetăţenilor Republicii Moldova şi cetăţenilor Regatului Spaniei dreptul la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaş, pensie de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensie şi indemnizaţie de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale din partea statului unde a lucrat legal. Adică, persoanele asigurate vor avea posibilitate să-şi exercite în deplină măsură drepturile lor de pensie, indiferent de locul unde vor domicilia în viitor. Procedura de totalizare a perioadelor de asigurare reglementată prin acordul negociat le permite cetăţenilor Republicii Moldova, care au lucrat legal în alte state, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani realizat în țara noastră, să obţină dreptul la pensie, calculată proporţional perioadelor de contribuţie în Moldova dar nu şi dreptul la alocaţie socială.

Timp de trei ani, pensionarii care mai muncesc ar putea solicita dublarea pensiei>>>

Potrivit prevederilor Acordului, fiecare stat va aplica legislaţia naţională în domeniu stabilirii prestaţiilor sociale, iar pensia va fi transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care aceasta domiciliază la moment.

Republica Moldova a semnat 14 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale, cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus, care prevăd aceleaşi garanţii sociale pentru lucrătorii şi pensionarii migranţi.

Fluxul de știri
0