Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce le oferă Moldova bătrânilor noștri: Programul pregătit de autorități

© Sputnik / Miroslav RotariAnastasia Primov
Anastasia Primov  - Sputnik Moldova
Abonare
Astăzi, la Chișinău, a fost lansat programul de promovare a voluntariatului pentru persoanele 60 plus. Asemenea evenimente publice s-au desfășurat în mai multe localități din Republica Moldova.
Ce le oferă Moldova bătrânilor noștri: Programul pregătit de autorități

În scopul reintegrării în viața socială și economică activă a bunicilor noștri, în anul 2017, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Planul de acțiuni privind implementarea principiului îmbătrânirii active (2018-2021), elaborat cu suportul Fondului ONU pentru Populație în Moldova. Scopul de bază al proiectului este promovarea măsurilor de extindere a participării persoanelor vârstnice în viaţa socială şi economică.

Galina Cotorobai - Sputnik Moldova
"Bunicii Grijulii" în plină desfășurare. Câți voluntari participă la acest proiect?

În acest context, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecție Sociale, cu suportul tehnic și financiar a UNDESA și UNFPA în parteneriat cu Consiliul Național pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, au lansat inițiativa de crearea a Planformei Naționale a Voluntarilor Seniori.

"Scopul acestui program este să încurajăm bunicii să rămână activi, să-i informăm despre programele și evenimentele la nivel național, să-i ajutăm să revină în viața economică și socială a țării. Persoanele cu vârsta 60 plus se confruntă cu două mari probleme: pensiile mici și singurătatea. Din păcate, aceștia sunt izolați de societate, iar tineretul nu prea comunică cu ei.  Sper că acest program îi va ajuta pe bunicii noștri să se reintegreze în societate și le va oferi mai multe oportunități", a declarat pentru Sputnik expertul în proiect, Anastasia Primov.

Potrivit ei, localitățile care au fost desemnate pentru organizarea evenimentelor și crearea unităților de voluntari sunt: Budești, Comrat, Criuleni, Bălți, Chișinău. Pentru ca acest proiect să se desfășoare cu succes este importantă susținerea autorităților publice locale.

"Primul eveniment a avut loc în orașul Budești. La eveniment au participat peste 70 de seniori: meșteri populari, pedagogi, asistenți sociali, oamenii din business și reprezentanți ai culturii, dornici de a redeveni parte a vieții sociale și economice a țării. Sala a fost plină și la Comrat. Aproximativ 90 de persoane și-au manifestat dorința de a participa în programe de voluntariat. În orașul Bălți – aceeași situație. Autoritățile publice locale și-au manifestat deschiderea pentru acest proiect", a subliniat Anastasia Primov.

La începutul anului 2019, în Republica Moldova locuiau 558,4 mii persoane în vârstă de 60 ani şi peste, ceea ce constituie 20,8% din numărul total al populației.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0