Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În fiecare sat, ca în oraș: Ce promite noul președinte al raionului Orhei – Video

© Sputnik / Miroslav RotariDinu Țurcanu
Dinu Țurcanu - Sputnik Moldova
Abonare
Dinu Țurcanu sparge stereotipurile: Întreprinderile municipale pot fi mai eficiente decât cele private și ele aduc bunăstarea în localități: serviciu calitative populației și venituri la bugetul local.

CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. Care este cauza succesului, incontestabil și fără precedent în Republica Moldova, înregistrat de administrația municipiului Orhei, care, în doar câțiva ani, a reușit să transforme acest oraș în unul de poveste? Nu este vorba doar de banii, de investițiile venite din afară, deși au fost și din acestea. Principalul motor al schimbării din această urbe este altul: eficientizarea banului public și preluarea serviciilor prestate de privați de către administrația locală prin întreprinderile municipale, fapt ce a asigurat creșterea calității serviciilor prestate și populației și venituri suplimentare la bugetul local.

Noul președinte al raionului Orhei, Dinu Țurcanu (care face parte din echipa fostului primar al municipiului Orhei, Ilan Șor), spune că experiența orașului Orhei va fi implementată în fiecare localitate din raionul Orhei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni realizată în studioul Sputnik Moldova.

Până la industrializarea țării, trebuie să asigurăm ca banul public să fie cheltuit eficient  

Pentru a face ca o localitate sau un raion să devină prosper, este necesar, în primul rând, spune Dinu Țurcanu, ca banul public să fie cheltuit cu eficiență.

"Până a oferi o perspectivă de dezvoltare localităților, până la industrializarea țării și a localităților, prima chestiune care trebuie să fie pe agenda administrației publice locale este eficientizarea banului public. Acest lucru s-a reușit în orașul Orhei", menționează domnul Țurcanu.

Dar cum banul public poate fi cheltuit în mod eficient? Prin înființarea întreprinderilor municipale, ale administrației publice locale.

Ovidiu Hurduzeu - Sputnik Moldova
Hurduzeu: UE este interesată de dezvoltarea pieței globale, nu a piețelor locale

"În orașul Orhei a fost înființată o întreprindere municipală - SCL. SCL a devenit cel mai mare beneficiar, prin concurs, pentru că a oferit cele mai bune prețuri, la construcția de rumuri, la toate achizițiile publice importante, ce țin de reparații în școli, în grădinițe. Și prin această întreprindere municipală noi ne-am permis să ajustăm prețurile în așa fel ca banul public să fie cheltuit, acolo unde este nevoie, cât mai eficient. Iar în cazurile în care am avut un profit, acest profit se întoarce în consiliul municipal. Întreprinderea municipal a orașului Orhei SCL a devenit unul dintre cei mai puternici agenți economici prin concurență corectă, loială", a menționat Dinu Țurcanu.

Hurduzeu: acordurile de liber schimb cu UE și Turcia, un dezastru pentru Moldova>>>

Președintele raionului Orhei spune că va propune fiecărui sat, fiecărei comune să înregistreze astfel de întreprinderi sătești, comunale, așa cum prevede legislația în vigoare, în care consiliul local este fondator. Domnul Țurcanu a prezentat un exemplu ipotetic.

"De exemplu, avem un iaz la Vatici, un lac de acumulare. Dacă anul acesta a expirat contractul de arendă cu arendașul, de ce să resemnezi contractul cu el? Eu nu văd necesitatea să-l dau în arendă unui agent economic privat. Mai degrabă, înființez o întreprindere municipală, îl pun la balanța satului, a comunei și fac eu, ca administrație publică locală, piscicultură. Și vând eu, ca întreprindere municipală, peștele și din profitul obținut achit întreținerea la grădiniță, spre exemplu, sau repar ceva în localitate. De o astfel de abordare avem nevoie", declară președintele raionului Orhei.  

Bărbat cu un sac de cartofi - Sputnik Moldova
Moldovenii cumpără cartofi și-i aruncă la gunoi: Ce soluție are ANSA

Dinu Țurcanu spune că, la prima etapă, administrația publică locală trebuie să valorifice resursele pe care deja le are.  

"Dacă stăm să ne gândim bine, putem să ne descurcăm, deocamdată, din ce avem. Bani există. La prima ședință cu prim-ministru s-a vorbit de platformele industriale, care sunt o chestiune foarte bună, ca și industrializarea țării. Dar până a industrializa țara, trebuie să ne cultivăm și să ne vindem cartofii noștri. De când este lumea și pământul, pe meleagurile noastre, satul a hrănit orașul. Or asta nu se întâmplă astăzi. Astăzi orașul este hrănit de alte orașe din afara țării", a declarat Dinu Țurcanu.

Exemplu orașului Orhei va fi multiplicat în fiecare localitate

El s-a referit la modul în care a fost majorat bugetul municipiului Orhei: "Bugetul orașului Orhei a crescut de aproape patru ori. Vocile invidioase speculează pe această temă. Noi nu am ascuns niciodată că fostul primar al orașului Orhei, domnul Ilan Șor, și tot el președintele partidului, a investit și bani personali, și banii companiilor pe care a știut să le atragă. Dar bugetul orașului nu poate fi mărit prin injecții financiare din exterior. Bugetul orașului Orhei a fost mărit pas cu pas. Asta o să facem la nivelul întregului raion. Exemplu orașului Orhei va fi multiplicat în fiecare localitate".

Pentru a realiza această intenție, trebuie inventariat foarte bine ce are acum fiecare primărie, afirmă Dinu Țurcanu.

Ovidiu Hurduzeu - Sputnik Moldova
Sfârşitul globalismului

"Încercăm să ne dezvoltăm fără a sta cu mâna întinsă la Guvern după bani. Cum? Sunt multe exemple în Republica Moldova. Și nu doar în Orhei. Cum am făcut în orașul Orhei? Asta a fost posibil după ce toate întreprinderile municipale au fost evaluate la sânge, a fost schimbat managementul. Acum întreprinderea Apă Canal Orhei este una dintre cele mai importante și asta pentru că s-a făcut reforma acolo. Când am venit noi (cei de la Partidul Șor – n.n.) în orașul Orhei, salariul directorului întreprinderii municipale Apă Canal Orhei era de 50 de mii de lei pe lună. În același timp, întreprinderea avea datorii de milioane. Această întreprinderi, dar și altele - Piața Orășenească, întreprinderea de transport – sunt întreprinderi care, gestionate corect, (1) creează locuri de muncă, (2) aduc servicii calitative populației, și (3) profitul ajunge înapoi în conturile Primăriei. Iată la nivel de localități rurale vom repeta aceeași ispravă", a declarat Țurcanu.

El afirmă că, în primul rând, serviciile comunale trebuie să fie prestate de întreprinderile municipale și comunale. Și nu doar acestea.

"Tot ceea ce  înseamnă business din acesta – în fiecare sat avem nu o asociație, ci două sau trei – care vând apă (servicii de apeduct) fără facturi și este un dezastru total, gunoiul, canalizarea, toate trebuie luate în gestionarea primăriei prin aceste întreprinderi pe care consiliile locale sunt în drept să le fondeze. În afara de acestea, mai sunt carierile, care nu trebuie date la privați. Dacă avem în satul Isacovo o carieră de nisip sau de prundiș, atunci fondezi o întreprindere municipală, cauți soluții cu un excavator și banii de pe fiecare metru cub de nisip sau prundiș vândut vine în bugetul local", a exemplificat președintele raionului Orhei.

Dinu Țurcanu sparge stereotipurile: Întreprinderile municipale pot fi mai eficiente decât cele private  

Președintele raionului Orhei mai afirmă că nu este adevărat că întreprinderile de stat, cele municipale și comunale nu pot fi eficiente din punct de vedere economic. Acesta este mai curând un stereotip promovat cu bună-știință.

"Este un mit că administrația publică, întreprinderile de stat și municipale nu pot fi gestionate cu chiverniseală, nu sunt eficiente. Este un mit promovat conștient.

Alegeri locale 2019: Formațiunile politice cu cei mai mulți primari - Sputnik Moldova
Partidele cu cei mai mulți primari în localitățile din țară

Partidul Politic Șor promovează rolul activ al statului în economie. Unica șansă a Republicii Moldova este ca astăzi statul să aibă un rol activ în economie. Nu arbitru - cum ne învață cineva. Da, în economiile dezvoltate, statul are rol de arbitru. La noi statul trebuie să scape de cancerul corupției și nu poate face asta cu mâna privaților", a conchis Dinu Țurcanu.

Precizăm că în data de 19 noiembrie, Consiliul raional Orhei s-a întrunit în ședință extraordinară și a ales conducerea raionului. Președinte al raionului a fost votat Dinu Țurcanu de la Partidul Politic ”Șor”.

Pentru Dinu Țurcanu și-au dat votul 19 consilieri de la PP ”Șor”, consilierul independent Sergiu Aga și Victor Mudrea , care este consilier de la PPDA.

Totodată, au fost aleși și cei patru vicepreședinți ai raionului. Aceștia sunt Tatiana Platon, Irina Bogaciuc, Victor Perțu și Marina Cravcenco, toți patru de la Partidul Politic ”Șor”.

În urma alegerilor din 20 octombrie, Partidul Politic ”Șor” a obținut 22 din cele 35 de mandate de consilier în Consiliul raional Orhei. Blocul ACUM are cinci consilieri, PDM și PSRM au câte trei consilieri, iar PLDM - un consilier. În Consiliul raionul Orhei este un singur consilier independent.

Fluxul de știri
0