Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vlad Plahotniuc a ajuns într-un ”Top politic”: Vezi la ce categorie

© Photo : Facebook / Vlad PlahotniucВладимир Плахотнюк
Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova
Abonare
Vlad Plahotniuc a fost inclus într-un clasament mai neobișnuit al performanțelor politice, elaborat de Asociația rusă pentru interacțiune cu opinia publică – iată la ce categorie.

CHIȘINĂU, 15 dec – Sputnik. Fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova Vlad Plahotniuc, care a plecat din țară după trecerea puterii către coaliția temporară, a ajuns într-un top al perdanților politici ai anului. Acesta este printre cei cinci ”premianți” la categoria ”politicieni de peste hotare”.

Vlad Plahotniuc - Sputnik Moldova
Societate
Cum este căutat Plahotniuc de autorități: Detalii oferite de CNA

Asociația a instituit acest rating neobișnuit al celor mai buni și anti-rating al celor mai proști politicieni acum câțiva ani.

Cei care votează sunt membrii Comitetului pentru tehnologii politice al Asociației – consultanți politici profesioniști, ”polittehnolog”i, și juriști politici. La nominalizarea ”Eșecul anului peste hotare” au fost analizate evenimentele care s-au derulat în jurul lui Plahotniuc, fostul lider al PDM, considerat până în iunie 2019 ”cardinalul din umbră” al politicii moldovenești.

În urma votului pe internet, de un anti-premiu s-a învrednicit și fostul președinte al Ucrainei Petro Poroșenko.

Lista completă a învingătorilor și perdanților a fost publicată pe canalul de Telegram al Asociației.

De ce a plecat Plahotniuc de la putere

Plahotniuc a fost președinte al Partidului Democrat din 24 decembrie 2016, iar în această perioadă formațiunea a guvernat țara.

Sergiu Sârbu - Sputnik Moldova
Sîrbu, despre scindările din PD și ultima discuție avută cu Plahotniuc: Presiuni enorme

Situația politică din Moldova s-a acutizat în iunie 2019. Pe 8 iunie, Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM au format o majoritate parlamentară, astfel că după mai multe luni de așteptare, Moldova s-a ales cu un nou guvern.

Vladimir Plahotniuc a părăsit Moldova pe 14 iunie, imediat după ce Partidul Democrat a anunțat că trece în opoziție. O săptămână mai târziu acesta și-a anunțat demisia din funcția de președinte al PDM. Presa a scris că Plahotniuc s-ar afla acum în SUA.

Pe 30 iulie, Vlad Plahotniuc a anunțat într-o postare pe facbook că își depune mandatul de deputat, argumentând că nu-și poate îndeplini obligațiile față de alegătorii din Nisporeni. El a declarat că nu mai vrea să activeze în vreo instituția a statului.

Cebotari, despre locul aflării lui Vlad Plahotniuc și de ce ar vrea să revină acasă>>>

Vlad Plahotniuc este considerat unul dintre cei mai bogați oameni din Republica Moldova. Amintim că încă în noiembrie 2017 Judecătoria Basmanîi din Moscova l-a arestat în contumacie pe Plahotniuc și l-a anunțat în căutare internațională pentru tentativă de omor.

În februarie, Ministerul de Interne de la Moscova a anunțat că a destructurat activitatea unui grup criminal care în anii 2013-2014 a scos din Federația Rusă 37 de miliarde de ruble rusești.

Fluxul de știri
0