Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mai rău de-atât nu poate fi: Problemele cu care se confruntă profesorii din țară

© Sputnik / Miroslav RotariTatiana Nagnibeda Tverdohleb
Tatiana Nagnibeda Tverdohleb - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, directoarea unui liceu din Capitală, a vorbit despre problemele cu care se confruntă profesorii din Republica Moldova.
Mai rău de-atât nu poate fi: Problemele cu care se confruntă profesorii din țară

Doar în ultimii patru ani, în fotoliul de Ministru al Educației, Culturii și Cercetării au fost schimbate cinci persoane. Situația politică incertă a afectat calitatea învățământului în Republica Moldova, iar din acest motiv a ajuns să sufere întreaga societate.

"În această perioadă, foarte multe inițiative nu au putut fi finalizate. Unele demersuri, proiecte frumoase stau prăfuite undeva prin dulapuri. Avem foarte multe probleme și ele trebuie soluționate", a declarat Tatiana Nagnibeda- Tverdohleb.

Corneliu Popovici - Sputnik Moldova
Societate
Ministrul Educației: Vor fi sau nu majorate salariile profesorilor în 2020

Directoarea s-a referit și la lipsa cadrelor didactice în instituțiile de învățământ din țară. Cu părere de rău, pedagogia nu mai este atractivă pentru tineri, iar vârsta medie a profesorilor care predau în instituțiile de învățământ este de 40-45 de ani.

În ultimii ani s-a diminuat numărul profesorilor, de la peste 37 de mii la 27 de mii de persoane, iar în unele școli pedagogii sunt înlocuiți de persoane care nu au calificarea necesară.

De asemenea, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb afirmă că în mare parte personalul didactic este constituit din femei, iar unele discipline care ar trebui predate de profesori bărbați ar putea în genere să dispară.

"De exemplu disciplina Fizica, Informatica, Educația Fizică, Educația Tehnologică consider că ar trebui să fie predate de către profesori bărbați. În instituția noastră avem nevoie de pedagog pentru disciplina Fizică", a subliniat directoarea.

Tatiana Nagnibeda- Tverdohleb a remarcat faptul că profesorii din țara noastră au salarii foarte mici, iar responsabilitățile ce cad pe umerii acestora sunt prea mari. Tinerii nu sunt tentați să îmbrățișeze meseria de pedagog – totul din cauza salariilor.

"Un tânăr specialist are patru mii de lei. Doar profesorii cu experiență și cu un grad didactic mai înalt pot avea un salariu de 10 mii de lei", a spus ea.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0