Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ministrul Educației: Vor fi sau nu majorate salariile profesorilor în 2020

© Sputnik / Miroslav RotariCorneliu Popovici
Corneliu Popovici - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, a vorbit în studioul Sputnik Moldova despre prioritățile și soluțiile pentru problemele din sistemul de învățământ.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Ministrul Educației, Corneliu Popovici, a fost întrebat în studioul Sputnik Moldova, dacă vor fi majorate salariile cadrelor didactice în anul viitor. 

”Salariul mediu în învățământ este de peste 5000 de lei. Este mai mic cu aproximativ 10% față de salariul mediu pe economie. Îmi vine greu să spun ce va fi în 2020, dar sper că vor fi anumite ajustări în ceea ce privește salariile. Urmează să analizăm posibilitățile la Guvern. Educația este temelia tuturor lucrurilor. Dacă vom avea o educație bună, vom avea și justiție bună. Sistemul educațional este o prioritate pentru noi”, a declarat ministrul Educației.

Corneliu Popovici - Sputnik Moldova
Politică
Cine este Corneliu Popovici, noul ministru al Educației
Corneliu Popovici a confirmat că, în luna octombrie, în școlile din mai multe raioane au existat rețineri la plata salariilor, iar în cadrul ședinței de Guvern de săptămâna trecută s-a decis alocarea a peste 400 de milioane de lei pentru a efectua plățile. Ministrul a precizat că au fost unele neconcordanțe în legislație, având în vedere că Legea cu privire la salarizare a fost adoptată după adoptarea legii bugetului pentru 2019. 

”În sistemul educațional sunt bani și în fiecare an se alocă din ce în ce mai mulți bani. Este o problemă cu gestionarea acestor resurse. Deseori se cheltuie bani neîntemeiat și fără efecte benefice pentru întregul sistem”, a declarat ministrul Educației.

Corneliu Popovici a remarcat că în ultimii ani s-a diminuat numărul profesorilor, de la peste 37 de mii la 27 de mii de persoane, iar în unele școli pedagogii sunt înlocuiți de persoane care nu au calificarea necesară.

Fluxul de știri
0