Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Legendele sportului rus, despre decizia WADA

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaКонгресс ВАДА
Конгресс ВАДА - Sputnik Moldova
Abonare
Sputnik le-a solicitat marilor personalități ale sportului din Rusia să comenteze decizia WADA privind excluderea Rusiei de la jocurile olimpice.

CHIȘINĂU, 9 dec – Sputnik, Maxim Ognenîi. Agenția Mondială Antidoping (WADA) a decis să excludă sportivii ruși de la Jocurile Olimpice, pe o perioadă de 4 ani. La jocurile Olimpice și Paraolimpice, precum și la campionatele mondiale la diverse sporturi urmează să fie admiși doar atleții ruși “curați”, care vor evolua cu un statut neutru – fără steag și fără intonarea imnului național.

WADA - Sputnik Moldova
Sport
Sportivii ruși, excluși de la marile competiții internaționale: Decizia WADA

Reiese că pentru Rusia Jocurile Olimpice s-au încheiat fără să înceapă. Anul viitor, nimeni nu va mai vedea deasupra arenelor steagurile Rusiei, nimeni nu va mai auzi imnul Rusiei după triumful în atletism sau altor sporturi de echipă. Probabil, ar trebui să ne resemnăm.

Luptătorul sovietic de stil greco-roman, campionul olimpic de la Seul–88 Mikhail Mamiașvili, care în prezent este președinte al Federației Sportive de Lupte din Rusia, după ce a fost întrebat de reporterul Sputnik Georgia, aparent, încerca să-și aleagă cuvintele. Totuși, este vorba de niște declarații pe care ar trebuie să le ofere nu doar presei, dar și sportivilor care astăzi au fost lipsiți de posibilitatea de a fi mândri de steagul și țara lor.

“Nu știu ce le-aș putea spune sportivilor. Desigur, erau niște presimțiri îngrijorătoare, însă până în ultima clipă exista o speranță că totul va fi bine, deoarece am corespuns tuturor criteriilor și obiectivelor. Toată istoria noastră sportivă vorbește despre faptul că suntem departe de a comite niște încălcări sistemice. E un caz unic și rar”,  a declarat Mamiașvili.

Acesta nu și-a ascuns dezamăgirea de faptul că WADA a ignorat munca zilnică a părții ruse în domeniul prevenirii dopajului.

“După evenimentele de acum patru ani, după declarațiile președintelui țării, sistemul a eșuat. Au fost adoptate măsuri fără de precedent de neadmitere a dopajului. Este vorba de seminare de tot felul și atragerea structurilor de drept. Au existat un șir de măsuri pe care le-am aplicat zilnic. Din păcate, nimeni nu a dorit să le observe”, a adăugat Mamiașvili.

Colegul lui Mamiașvili, Umar Kremliov, tadjic de origine, care în prezent deține funcția de secretar general al Federației de Box din Rusia, a fost mai direct în aprecieri.

“Cred că e o decizie stupidă. Ce vină are țara și anumite persoane aparte, care nu au greșit cu nimic? E o decizie incorectă, care trebuie să fie contestată în instanța de judecată”, a declarat Kremliov.

Vorbind despre sportivii care au fost lipsiți de posibilitatea de a evolua sub steagurile propriei țări, specialistul i-a sfătuit să nu cadă în disperare.

“Să le dorim sportivilor să nu cadă în disperare și să meargă înainte pentru că nu au nicio vină. Acei sportivi care sunt curați, trebuie să participe. Am vorbit cu băieții mei și ei mi-au spus că nu vor merge fără steag și imn. Vom mai discuta”, a adăugat Kremliov.

Briefingul reprezentantului oficial al MAE al Federației Ruse M. Zaharova

 - Sputnik Moldova
Rusia
Zaharova despre pretențiile WADA față de Rusia: O luptă fără reguli sau chiar un război

Fotbalistul sovietic, Guram Adjoev, originar din Tbilisi a găsit cu greu cuvintele potrivite pentru a descrie ce se întâmplă în sufletul lui după decizia WADA.

“Din păcate, nu pot spune nimic. Au depășit orice limite. Sportivul se pregătește toată viața și brusc este eliminat. E o lovitură grea, un caz foarte grav”, a declarat Adjoev.

Reporterul Sputnik Armenia a contactat-o și pe sportiva selecționatei Rusiei, originară din Erevan, Iana Egorian. În vocea dublei campioane olimpice se simțea doar încrederea profesională, niciun fel de emoții și exclamații.

“Ce ar trebui să facă sportivii? Să lucreze și să se antreneze pentru a evolua cu demnitate la Jocurile Olimpice. Nu avem ce spune sau comenta, decizia a fost luată. Principala sarcină este să demonstrăm de ce suntem în stare”, a declarat Egorian.

Președintele Federației de Schi din Rusia, Elena Vialbe, este de acord cu Iana Egoryan și consideră că nu trebuie să cădem pradă disperării.

“Indiscutabil, nu trebuie să disperăm. Trebuie să mergem până la capăt. Nu poți decide în așa hal soarta sportivilor care nu au nicio atribuție la toate acestea”, a declarat Vialbe.

Președintele Uniunii de Biatlon din Rusia, în trecut – biatlonist belarus, Vladimir Drakev, deja privește în viitor și comentează criteriile de admitere la următoarea Olimpiadă a sportivilor „curați”.

Reprezentantul oficial al MAE al Federației Ruse Maria Zaharova - Sputnik Moldova
Rusia
Zaharova: Recomandările WADA sunt o încercare de a exclude Rusia din sportul internațional

"E o veste negativă pentru biatlon. Urmează să vedem cum vor fi alcătuite listele de participanți. În acest caz ar trebui să indice niște reguli pe care să le înțelegem și noi. Pentru noi acest lucru este cel mai important, pentru că trebuie să ne pregătim, să nu se întâmple așa cum a fost la Phenian", a declarat Drakev.

Decizia WADA va intra în vigoare peste 21 de zile sau după examinarea contestației la Curtea de Arbitraj Sportiv. Acum soarta sportivilor ruși va depinde nu doar de performanțele lor sportive, dar și de lupta juriștilor și funcționarilor sportivi, iar asta deja nu mai are nimic cu sportul.

Fluxul de știri
0