Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premierul Ion Chicu, despre legea antipropagandă: Presa trebuie să fie liberă

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaPremierul Ion Chicu
Premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul a ținut o conferință de presă după tradiționala ședință de luni, la care participă președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi și prim-ministrul țării, Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 9 dec – Sputnik. Prim-ministrul Republicii Moldova, Ion Chicu, a fost întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce părere are despre o presupusă intenție a deputaților socialiști de a abroga sau de a revizui așa-zisa lege antipropagandă. Premierul a evitat să se pronunțe asupra unor eventuale inițiative legislative ale deputaților, dar a declarat franc că toată presa care informează corect societatea trebuie să aibă acces pe piață.

КСТР - Sputnik Moldova
CCA a aplicat prima sancțiune pentru nerespectarea legii antipropagandă

"Eu personal consider că presa trebuie să fie liberă, iar consumatorii de informații trebuie să aibă acces la toată informația, cu excepția celei care denaturează adevărul, promovează mesaje extremiste, care incită la violență. În rest, orice presă care respectă codul deontologic trebuie să aibă acces pe piața mediatică a Republicii Moldova", a declarat Ion Chicu.

"Eu sunt adeptul deschiderii totale pentru presă. Presa care informează corect societatea trebuie să aibă acces pe piață", a reiterat premierul.

Amintim că așa-zisa lege antipropagandă a fost adoptată de fosta guvernare democrată și a introdus, de fapt, un șir de restricții difuzarea emisiunilor de radio și de televiziune din Federația Rusă în Republica Moldova.

Și anume, Legea din 22 decembrie 2017 cu privire la completarea Codului audiovizualului prevede că, în vederea asigurării informaționale a statului, se permite radiodifuzorilor transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Виктор Мокану - Sputnik Moldova
Reacția moldovenilor la interzicerea retransmisiei programelor rusești

Conform acestei normele legale, în cazul în care radiodifuzorii din Moldova nu vor respecta noile prevederi ale Codului Audiovizualului care se referă la securitatea informațională, aceștia riscă sancțiuni graduale, de la amendă până la retragerea licenței. Astfel, se sancționează cu amendă de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei radiodifuzorii și distribuitorii de servicii care au încălcat aceste prevederi. Pentru încălcarea repetată amenda va constitui de la 70 de mii de lei la 100 de mii de lei. Retragerea licenței de emisie pentru încălcarea acestor prevederi se aplică doar după aplicarea graduală a sancțiunilor sub formă de amendă.

Adoptarea acestei legii a stârnit criticile mai multor experți în domeniul mass-mediei și a drepturilor omului, dar și a unor politicienei și oameni de stat, inclusiv președintele Igor Dodon. Potrivit președintelui țării, această modificare a Codului Audiovizualului contravine mai multor articole din Constituție, printre care și dreptul la libera exprimare.

Fluxul de știri
0