Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CCA a aplicat prima sancțiune pentru nerespectarea legii antipropagandă

© Sputnik / Мирослав РотарьКСТР
КСТР - Sputnik Moldova
Abonare
Prima sancțiune în baza legii antipropagandă. Un post de televiziune din Chișinău a fost amendat de CCA cu 50 de mii de lei.

CHIȘINĂU, 26 feb – Sputnik. Postul de televiziune RTR Moldova a fost amendat astăzi de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) cu 50 de mii de lei pentru că a încălcat Legea cu privire la Securizarea Spațiului Informațional al Republicii Moldova.

Legea a intrat în vigoare în data de 12 februarie, iar cel care monitorizează respectarea acestor prevederi este CCA.

Телевизор - Sputnik Moldova
Politică
Posturile TV care nu vor respecta legea anti-propagandă vor rămâne fără licență

Președintele CCA, Dragoș Vicol, s-a arătat oripilat de felul cum acest radiodifuzor a încălcat prevederile legii. Potrivit unui raport al CCA, prezentat astăzi în ședință publică, RTR Moldova a retransmis reportajele informative al postului de televiziune din Federația Rusă ”Rossia 1”, lucru interzis de noile prevederi ale Codului Audiovizualului.  

Directorul RTR Moldova, Evgheni Sergheev, nu este de acord cu decizia CCA pe care o califică ca fiind una ilegală. 

”CCA a interpretat Legea cu privire la Securitatea Informațională din Moldova”, a declarat acesta. 

Sergheev spune că legea nu interzice radiodifuzorului din Moldova să cumpere anumite materiale informative sau știri din Rusia. 

”Astăzi CCA a prezentat o interpretare proprie a noii legi. Membrii Consiliului susțin că este interzisă prin lege procurarea știrilor din Federația Rusă. În opinia noastră, prin această decizie CCA a încălcat legea. Ceea ce a hotărât astăzi CCA nu încape în nicio logică”, a declarat Sergheev. 

Directorul RTR Moldova susține că va ataca în judecată decizia de astăzi a CCA. 

”Așteptăm decizia în formă scrisă, după care juriștii noști o vor ataca în instanță”, a declarat Sergheev.   

Radiodifuzorii din Republica Moldova care nu vor respecta noile prevederi cu privire la asigurarea informațională a statului pot rămâne fără licență dacă nu se vor conforma legii, doar după primirea a două amenzi.

Legea anti-propagandă. Ce trebuie să schimbe radiodifuzorii până la 9 februarie>>>

Noua lege prevede că, în vederea asigurării informaționale a statului, se permite radiodifuzorilor transmisia programelor de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

În cazul în care radiodifuzorii din Moldova nu vor respecta noile prevederi ale Codului Audiovizualului care se referă la securitatea informațională, aceștia riscă sancțiuni graduale, de la amendă până la retragerea licenței. Astfel, se sancționează cu amendă de la 40 de mii de lei la 70 de mii de lei radiodifuzorii și distribuitorii de servicii care au încălcat aceste prevederi. 

Pentru încălcarea repetată amenda va constitui de la 70 de mii de lei la 100 de mii de lei. 

Retragerea licenței de emisie pentru încălcarea acestor prevederi se aplică doar după aplicarea graduală a sancțiunilor sub formă de amendă.


Fluxul de știri
0