Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Senator rus: Vom saluta o susținere de către România a inițiativei lui Putin

© Sputnik / Miroslav RotariЕвгений Паскарь и Алексей Кондратьев
Евгений Паскарь и Алексей Кондратьев  - Sputnik Moldova
Abonare
Senatorul rus Alexei Kondratiev a declarat la Chișinău că Rusia va saluta o eventuală decizie a României de susținere a moratoriului propus de președintele Rusiei asupra amplasării rachetelor cu rază mică și medie de acțiune în Europa.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Un răspuns al României la moratoriul propus de Vladimir Putin, înaintat statelor NATO, privind amplasarea rachetelor cu rază medie de acțiune în Europa, ar fi salutabil, a declarat membrul comisiei pentru relațiile internaționale a Consiliului Federației din Rusia, Alexei Kondratiev, în cadrul unei conferințe de presă organizate la Chișinău.

”Propunerea președintelui nostru de instituire a unui moratoriului asupra amplasării rachetelor nu a fost susținută de statele NATO din anumite motive, însă noi am întreprins un pas spre pace. O reacție de răspuns, inclusiv din partea României, va fi salutabilă”, a declarat senatorul rus.

Алексей Кондратьев  - Sputnik Moldova
Politică
Kondratiev, despre chestiunea transnistreană: Moldova, un exemplu pentru Ucraina
Totodată acesta a menționat că Rusia va fi nevoită să răspundă la eventuale acțiuni ostile, inclusiv cele de pe teritoriul României.

“Când se ajunge la etapa în care SUA denunță acorduri internaționale, care subminează securitatea mondială, când România, în cadrul unei suveranității incomplete în luarea deciziilor, încearcă să joace într-un joc străin, prezentând Rusia drept un inamic în cadrul politicii comune NATO, anunțând intenția de a amplasa elemente ale scutului antirachetă global care amenință direct interesele Rusiei și subminează direct siguranța Rusiei, Rusia nu poate să nu răspundă prin măsuri de perfecționare a propriului sistem de securitate”, a declarat Alexei Kondratiev.

Senatorul a amintit că Federația Rusă nu desfășoară niciun fel de acțiuni ostile în apropierea României.

”Președintele nostru, conducerea Ministerului nostru al Apărării, a subliniat și sunt nevoit să o repet: noi nu desfășurăm niciun fel de acțiuni de mobilizare în apropierea teritoriilor românești, nu amplasăm baze, nu desfășurăm trupele în apropierea frontierei oricărui stat NATO – astfel de acțiuni au loc doar din partea opusă, însă noi suntem nevoiți să reacționăm la acele schimbări în sistemul securității globale, care subminează securitatea noastră”, a declarat senatorul rus.

Totodată el a prevenit că amplasarea unor eventuale rachete pe teritoriul românesc ar putea transforma țara într-o țintă.

“Președintele nostru a mai subliniat că în cazul amplasării unor obiective reale, aceste obiective vor fi luate în vizor. Respectiv, așa cum a spus președintele, nimănui, inclusiv părții române (dacă va alege să se implice în aceste jocuri), nici centrele de luare a deciziilor nu vor reuși să se ascundă în spatele altora”, a spus Kondratiev.

Евгений Паскарь и Алексей Кондратьев  - Sputnik Moldova
Politică
Senatorul rus Alexei Kondratiev: ”Nu punem condiții și nu dăm indicații Chișinăului”
”Armele de care dispune azi Rusia sunt cele mai bune în lume și acele elemente ale scutului antirachetă care vor fi utilizate pentru efectuarea unor atacuri asupra Rusiei vor fi distruse prin atacurile de răspuns. Nu putem spune acum dacă ar putea fi românii sau alții, însă nimeni nu trebuie să-și creeze iluzii că vor putea să se lase atrași în acest joc și să rămâne nepedepsiți”, a subliniat el.

Potrivit lui, sarcina primară a tuturor persoanelor care gândesc rațional și la rece este să domolească spiritele înfierbântate de oriunde, inclusiv din România, “pentru a-i împiedica să întreprindă astfel de pași”.

Totodată, în opinia lui Kondratiev, aflarea în proximitatea frontierelor a moldovenești a unor obiective militare pot transforma Moldova într-un prizonier, în cazul degenerării situație.

 “Dacă Moldova și conducerea ei politică, societatea civilă, populația țării sunt gata să susțină inițiative noastre de pace și de a preveni astfel de pași greșiți din partea României, cred că ar fi ceva corect”, a menționat el.
Fluxul de știri
0