Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Kondratiev, despre chestiunea transnistreană: Moldova, un exemplu pentru Ucraina

© Sputnik / Miroslav RotariАлексей Кондратьев
Алексей Кондратьев  - Sputnik Moldova
Abonare
Senatorului rus Alexei Kondratiev consideră că Moldova este un exemplu pentru Ucraina, care se confruntă cu conflictul din Donbas, în ceea ce ține de întreținerea relațiilor reciproce cu cealaltă parte.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Senatorului rus Alexei Kondratiev, care este membru al Comitetului Consiliului Federației pentru Afaceri Externe, a ține o conferință de presă la centrul de presă Sputnik Moldova cu tema: ”Rusia-Moldova: Cele mai importante obiective ale dialogului politic”.

Евгений Паскарь и Алексей Кондратьев  - Sputnik Moldova
Politică
Senatorul rus Alexei Kondratiev: ”Nu punem condiții și nu dăm indicații Chișinăului”

Una dintre întrebările moderatului Sputnik Moldova a vizat conflictul transnistrean. Și anume, Alexei Kondratiev a fost întrebat cum văd autoritățile Federației Ruse soluționarea acestui conflict. Alexei Kondratiev a precizat mai întâi că ei nu reprezintă cercurile care participă în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, dar consideră că Moldova este un exemplu bun de gestionare a relațiilor dinte cele două fost părți beligerante.

"Eu nu reprezint cercurile care sunt implicate în soluționarea conflictului transnistrean. Eu sunt parlamentar. […] Rusia nu este parte a conflictului (transnistrean – n.n.), aceasta este chestiunea internă a Moldovei și a Transnistriei. Dar, în opinia mea personală, Moldova are astăzi toate șansele și este un exemplu pentru vecinul nostru apropiat Ucraina cum să-ți construiește relațiile reciproce în condiții de conflict cu cealaltă parte", a declarat Alexei Kondratiev.

Встреча Игоря Додона и Вадима Красносельского - Sputnik Moldova
Politică
Totalurile întâlnirii dintre Dodon și Krasnoselski - Video

El a prezentat ca pe un bun exemplu vizita pe care a întreprins-o președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, la Tiraspol.  

"Vreau să menționez aici că în ultimii câțiva ani Moldova merge la întâmpinare Transnistriei în procesul de negocieri. Acest lucru ne bucură. Este adevărat că sunt dificultăți, că sunt probleme nerezolvate. Dar, cu toate acestea, atunci când președintele unei părți vine în vizită la conducătorul altei părți și discută aceste probleme este un exemplu bun pentru vecinii noștri din Ucraina, în chestiunea Donbas și Lugansk", a declarat senatorul rus, care este și Membrul Comitetului Consiliului Federației pentru Afaceri Externe.  

"Am să mă repet: este o chestiune ce ține de cele două părți ale conflictului moldovenesc și transnistrean. Și aceste două părți trebuie să decidă. Rusia are doar statutul de garant în cadrul înțelegerilor internaționale, ca țară care asigură securitatea în zonă. Și noi ne îndeplinim angajamentele", a reiterat senatorul rus.

În final, Kondratiev a declarat că Federația Rusă va saluta orice pas venit din ambele părți pentru soluționarea grabnică a conflictul transnistrean.

Fluxul de știri
0