Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premierul Chicu: Căutăm căi alternative pentru aprovizionarea Moldovei cu gaze naturale

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova
Abonare
Ion Chicu vorbește într-un interviu pentru RIA Novosti despre îngrijorările în chestiunea aprovizionării Moldovei cu gaze rusești prin teritoriul Ucrainei. Premierul se referă și la traseele de alternativă avute în vedere.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Prim-ministrul Ion Chicu a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti că Chișinăul și Moscova analizează modalități alternative de furnizare a gazelor către Republica Moldova, în cazul în care tranzitul prin Ucraina nu va fi posibil.

Zăcământ de gaze - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Cum ne vom descurca iarna aceasta dacă rămânem fără gaze naturale

Precizăm că Ucraina a încetat să cumpere gaze naturale din Federația Rusă în noiembrie 2015, iar după aceea a pompat în depozite de rezervă gaze achiziționate prin revers în Europa. Contractul actual pentru tranzitul gazelor rusești prin Ucraina expiră la sfârșitul anului 2019. În domeniul aprovizionării cu gaze rusești, Republica Moldova depinde de Kiev și de disponibilitatea acestuia de a încheia un nou acord cu Federația Rusă cu privire la tranzitul de combustibil.

„Avem un acord cu „Gazprom” pentru prelungirea contractului actual de furnizare a gazelor în Moldova, dar din cauza altor probleme, care nu depind de noi, sunt posibile unele întreruperi în aprovizionare. Noi, cu participarea colegilor ruși, dezvoltăm scenarii alternative pentru asigurarea cu gaze în caz de criză”, a spus Ion Chicu. 

Premierul și-a exprimat speranța că și după 1 ianuarie 2020 Republica Moldova va beneficia de gaze pe traseul obișnuită, dar a adăugat că trebuie luată în considerare orice variantă de scenariu.

Vadim Ceban - Sputnik Moldova
Societate
Exclusiv: Când vom cunoaște dacă Republica Moldova va primi în 2020 gaze prin Ucraina

Președintele Igor Dodon a spus anterior că există două variante pentru furnizarea gazelor rusești în Republica Moldova. Prima ar presupune achiziționarea combustibilului la frontiera Ucrainei și Federației Ruse, după care gazul să fie transportat către Moldova prin stațiile de distribuție a gazelor din nordul țării. Conform celei de-a doua variante, gazele pot fi primite din sud, prin Bulgaria și România.

Republica Moldova cumpără în prezent gaze de la „Gazprom” în baza contractului semnat încă în 2008. Prețul gazelor, notează RIA Novosti, se formează în funcție de prețul petrolului pe piețele mondiale. Contractul cu „Gazprom” expiră la 31 decembrie 2019.

Fluxul de știri
0