Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: Cum ne vom descurca iarna aceasta dacă rămânem fără gaze naturale

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaZăcământ de gaze
Zăcământ de gaze - Sputnik Moldova
Abonare
Buna funcționare a sectorului energetic în această iarnă a fost discutată în ședința Consiliului Suprem de Securitate. Guvernul intenționează să împrumute bani de la BERD pentru a face rezerve de gaze naturale.

CHIȘINĂU, 4 dec – Sputnik. Președintele Igor Dodon a dat asigurări că Republica Moldova are soluții de alternativă pentru aprovizionarea cu energie electrică și gaze naturale. Furnizarea acestora către consumatorii moldoveni va continua chiar dacă Rusia și Ucraina nu vor reuși să ajungă la un acord în privința tranzitului de gaze, a spus șeful statului după ședința din 4 decembrie a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). 

Securitatea energetică a fost unul dintre subiectele discutate de membrii CSS.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Ce a decis CSS în privința banilor de peste hotare proveniți din frauda bancară

Referitor la energia electrică, Igor Dodon a menționat că 20% din consum sunt acoperite de producătorii moldoveni, 12% sunt importate din Ucraina, iar 68% - de la Centrala de la Cuciurgan, care functionează pe baza gazelor naturale.

Dacă, într-o situație de forță majoră, Centrala Cuciurgan va rămâne fără gaze și nu va produce energie electrică, cele 68% de procente vor fi acoperite prin importuri din Ucraina și România, a declarat Igor Dodon.

Potrivit șefului statului, CET-urile moldovenești care produc energie electrică au rezerve de păcură suficiente pentru 30-50 de zile.

Dacă Ucraina și Rusia nu vor semna un nou acord, Republica Moldova va recurge la varianta transportării gazelor naturale în regim de revers prin coridorul transbalcanic, utilizând sistemele transport gaze Bulgaria – România – Ucraina - Republica Moldova.

Oamenii nu vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru electricitate și gazele naturale dacă se va recurge la soluțiile de alternativă, a menționat Dodon.

Игорь Додон и Майя Санду - Sputnik Moldova
Politică
Eliberarea lui Filat: Dodon dă vina pe fostul Guvern - Maia Sandu neagă categoric

Guvernul intenționează să se împrumute de la instituțiile internaționale de creditare pentru a cumpăra gaze naturale în vederea depozitării acestuia.

Suntem foarte recunoscători că există o deschidere din partea BERD la acest capitol. Vom iniția negocieri prin hotărâre de Guvern. Acesta este un plan de rezervă în cazul unor situații de risc sporit”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, în cadrul emisiunii „Contrapunct” de la Sputnik Moldova

Pe ordinea de zi a ședinței Guvernului din 4 decembrie este inclusă ”Inițierea negocierilor asupra Acordului de suport al proiectului și rambursare „Instrument de procurare a gazelor în situație de urgență” dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare şi acordarea împuternicirilor pentru negocierea acestuia”.

Fluxul de știri
0