Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: Când vom cunoaște dacă Republica Moldova va primi în 2020 gaze prin Ucraina

© Sputnik / Miroslav RotariVadim Ceban
Vadim Ceban - Sputnik Moldova
Abonare
La începutul săptămânii viitoare vom cunoaște dacă Republica Moldova va beneficia în continuare de livrări de gaze naturale din Rusia tranzitate prin Ucraina. Declarația a fost făcută pentru Sputnik Moldova de Vadim Ceban, președintele „Moldovagaz”.

CHIȘINĂU, 6 dec – Sputnik. Soluționarea problemei tranzitului de gaze naturale din Rusia prin teritoriul Ucrainei depinde de rezultatul negocierilor în „formatul Normandia”, programate pentru 9 decembrie, a declarat pentru Sputnik Moldova președintele consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

„Aceste discuții vor avea loc pe 9 decembrie și va avea loc o întâlnire bilaterală dintre Putin și Zelenski. Cred că deja luni seara vom ști care este situația”, a spus Vadim Ceban.

Oficialitățile de la Chișinău speră că Moscova și Kievul vor conveni asupra tranzitului de gaze, a adăugat președintele consiliului de administrație al „Moldovagaz”. În opinia sa, o asemenea înțelegere ar avantaja ambele părți și chiar, într-o măsură mai mare, Ucraina.

Vadim Ceban a reamintit că autoritățile de la Chișinău au elaborat scenarii alternative de aprovizionare cu gaze a Republicii Moldova, pentru situația în care tranzitul acestora prin Ucraina va fi imposibil.

El și-a exprimat speranța că prețul gazelor pentru consumatorii finali nu va crește în cazul aplicării soluției alternative.

Securitatea energetică a fost unul dintre subiectele discutate de membrii Consiliului Suprem de Securitate (CSS) în ședința din 4 decembrie, convocată de președintele Igor Dodon.

Zăcământ de gaze - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Cum ne vom descurca iarna aceasta dacă rămânem fără gaze naturale

Președintele Igor Dodon a dat asigurări că Republica Moldova are soluții de alternativă pentru aprovizionarea cu energie electrică și gaze naturale. Furnizarea acestora către consumatorii moldoveni va continua chiar dacă Rusia și Ucraina nu vor reuși să ajungă la un acord în privința tranzitului de gaze.

Dacă Ucraina și Rusia nu vor semna un nou acord, Republica Moldova va recurge la varianta transportării gazelor naturale în regim de revers prin coridorul transbalcanic, utilizând sistemele transport gaze Bulgaria – România – Ucraina - Republica Moldova.

Mai notăm că Guvernul de la Chișinău intenționează să contracteze un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), pentru a cumpăra gaze naturale în vederea depozitării acestora.

Fluxul de știri
0