Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul a susținut achizițiile din horticultură și fitotehnie de la populație

© Sputnik / Miroslav RotariParlamentul 2019
Parlamentul 2019  - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul a susținut legalizarea procedurii de achiziție a producției agricole din horticultură și fitotehnie de la populație.

CHIȘINĂU, 5 dec - Sputnik. Parlamentul a susținut legalizarea activității și a regimului fiscal în domeniul achizițiilor producției agricole din horticultură și fitotehnie și a obiectelor regnului vegetal, în special a nucilor, precum și simplificarea procedurii de achiziție a acestora de la populație.

Pentru a realiza inițiativa respectivă au fost votate, în prima lectură, modificări la unele acte legislative, inclusiv la Codul Fiscal, Legea privind sistemul public de asigurări sociale, Legea cu privire la principiile de bază de reglementare a activității de întreprinzător și altele.

Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Politică
Ședința Legislativului: Constantin Botnari nu mai este deputat în Parlament

Proiectul stabilește sfera aplicării, subiectul impunerii, metode de evidență și aplicare a acestora, obiectul impunerii, cota de impozit, evidența subiectului.

Potrivit modificărilor, subiecți ai impunerii sunt persoanele fizice rezidente care colectează produse agricole și obiecte ale regnului vegetal de la alte persoane fizice, în scopul comercializării ulterioare a acestora către agenți economici, valoarea de comercializare a cărora nu va depăși suma de 1,2 milioane de lei pe parcursul anului calendaristic. 

Agentul economic care va achiziția de la subiecții menționați produsele agricole din horticultură și fitotehnie și a obiectelor regnului vegetal va reține în final la sursa de plată un impozit în mărimea de 5% din plățile efectuate în folosul subiectului. Asupra subiectului nu se vor extinde cerinţele privind prezentarea dărilor de seamă financiare şi statistice, ţinerea evidenţei contabile şi financiare, efectuarea operaţiilor de casă şi a decontărilor.

Proiectul prevede ca subiectul, care desfășoară activitatea de colectare a produselor agricole și a obiectului regnului vegetal, să fie în mod obligatoriu inclus în sistemul de asigurări sociale și în sistemul de asigurări medicale.

Nicu Negara și Marcela Stahi - Sputnik Moldova
Mâncăm nitrații turcești în timp ce producția noastră agricolă este exportată. De ce?

De asemenea, se propune ca la achiziția producției agricole de la populație, cantitatea totală și locul colectării a producției se va documenta zilnic în baza unui act/borderou de către achiziționar - subiectul impunerii. Procurarea produselor de la achiziționar de către agentul economic se va realiza în baza unui act de achiziții, forma şi aplicarea acestuia, metode de evidenţă, modalitatea de documentare, potrivit proiectului, urmând a fi stabilite de Ministerul Finanțelor.

În vederea confirmării originii preferențiale a mărfurilor destinate exportului, acest document va conține premise cu referire la Declarație pe proprie răspundere a achiziționarului precum că produse agricole și obiecte regnului vegetal, procurate de la populație, au fost recoltate pe teritoriul Republicii Moldova.

Deputații vor comasa proiectul cu cel privind politica bugetar-fiscală și vamală care a înglobat în întregime prevederile respective.

Fluxul de știri
0