Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mâncăm nitrații turcești în timp ce producția noastră agricolă este exportată. De ce?

© Sputnik / Miroslav RotariNicu Negara și Marcela Stahi
Nicu Negara și Marcela Stahi - Sputnik Moldova
Abonare
În timp ce în Europa produsele ecologice sunt la mare căutare, noi continuăm să consumăm legume și fructe turcești, care conțin nitrați și alte substanțe toxice. Și asta, chiar dacă Moldova este un stat agricol, iar de mai bine de 15 ani în țara noastră se practică și agricultura ecologică.
Mâncăm nitrații turcești în timp ce producția noastră agricolă este exportată. De ce?

 

Potrivit responsabililor din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în Republica Moldova sunt 130 de fermieri care practică agricultura ecologică.  

„Agricultura ecologică este aplicată în Moldova încă din 2003. Atunci erau 11 producători, iar agricultura ecologică era aplicată pe o suprafață de 80 de hectare. Până în 2012, numărul fermierilor a crescut până la 185 de producători, iar suprafețele agricole ecologice se întindeau pe cel puțin 61 de mii de hectare", spune Marcela Stahi, șef al Serviciului Producție Ecologică și Produse cu Denumire de Origine din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Alexei Micu produce de mai mulți ani porumb, floarea soarelui, nuci, prune, mazăre, lucernă, muștar și hrișcă. Aceste culturi sunt ecologice și sănătoase, dar nu ajung pe masa moldovenilor, ci pe cea a europenilor. 

„Producția noastră este destinată exportului, deși avem și câțiva consumatori locali. Consumatorul din Moldova este puțin informat despre importanța produselor ecologice. Noi nu avem cultura de a mânca sănătos", a declarat Alexei Micu, fermier.

Cât de lung este drumul unui produs ecologic? Și cum explică autoritățile că tot mai puțini fermieri practică agricultura ecologică? Încercăm să aflăm răspuns la aceste întrebări de la Marcela Stahi, șef al Serviciului producție ecologică și produse cu denumire de origine din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Alexei Micu, fermier; Mihai Bostan, fermier și Nicolae Negară, director adjunct al Alianței Lanțul Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0