Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De la cine se va împrumuta Guvernul Chicu: De la creditorii externi sau interni

© Sputnik / Miroslav RotariVeaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul economic Veaceslav Ioniță consideră că cel mai important test pentru Guvernul condus de Ion Chicu, în anul viitor, va fi atragerea aproximativ a 10 miliarde de lei din împrumuturi nerambursabile și împrumuturi externe pentru a finanța partea de cheltuieli.
De la cine se va împrumuta Guvernul Chicu: De la creditorii externi sau interni

Veaceslav Ioniță spune că bugetul pentru anul viitor va avea un grad înalt de împrumuturi de aproximativ 10 miliarde de lei, planificate pentru partea de cheltuieli, iar cea mai mare provocare va fi capacitatea Guvernului de a atrage acești bani. Totodată expertul menționează că Guvernul Chicu intenționează să se împrumute și pe piața internă cu 1,6 miliarde de lei, care va fi o cifră record pentru anul 2020.

Lei moldovenești - Sputnik Moldova
Societate
Fiscul raportează un succes: Iată ce performanță a reușit în 11 luni din 2019

„Pe intern Guvernul a declarat că se va împrumuta cu 1,6 miliarde de lei. Această cifră este una record. În ultimii ani, executivul se împrumuta cu 500 de milioane de lei, adică de trei ori mai puțin, iar la anul însă va fi o premieră când Guvernul se va împrumuta atât de mult de la bănci”, a spus Ioniță.

Expertul mai spune că împrumuturile pe intern presupun atât riscuri, dar și beneficii.

„Un lucru pozitiv este că Guvernul se va împrumuta de la bănci, prin urmare, nu a-i nevoie de un acord cu FMI, în condițiile când sectorul bancar are un exces de lichidități de 26 de miliarde de lei. Partea proastă este că acești bani, luați în lei, se dau la consum, ceea ce ar putea dezechilibra anumite procese de pe piață. Aici Guvernul va trebui să fie prudent”, a precizat expertul.

Ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a declarat recent că pentru anul viitor deficitul bugetar de peste 7 miliarde de lei va fi suplinit în mare parte din vânzarea hârtiilor de valoare, dar și din surse externe.

Fluxul de știri
0