Cum ar fi fost URSS acum – o privire din China

© Sputnik / В. КивринDrapelele republicilor URSS. Fotografie de arhivă
Drapelele republicilor URSS. Fotografie de arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unei publicații chinezești, dacă Uniunea Sovietică ar exista astăzi, este foarte probabil că SUA ar fi mai rezervate și nu si-ar permite provocările la care recurg astăzi.

CHIȘINĂU, 29 nov – Sputnik. Dacă ar fi continuat să existe, Uniunea Sovietică ar fi fost o putere mondială care nu ar fi cedat Statelor Unite. Aceasta este concluzia publicației „Fenghuang wang” din China.

Советский лидер Михаил Горбачев и его жена Раиса Горбачева  - Sputnik Moldova
Politică
Gorbaciov: Cine se face vinovat de destrămarea URSS

Autorul articolului face comparație între Rusia și Uniunea Sovietică luând ca reper patru aspecte: teritoriul, populația, potențialul economic și militar, încercând astfel să răspundă la întrebarea cum ar fi astăzi URSS – acest „gigant unic” – dacă ar fi reușit, totuși, să evite destrămarea, transmite InoSMI citând publicația „Fenghuang wang”.

În articol se menționează totodată că Uniunea Sovietică era cea de a doua putere economică din lume, iar industria militară constituia circa 80% din producția industrială. Datorită potențialului militar, țara ar fi putut să facă presiuni asupra SUA, în caz de necesitate.

Frank-Walter Steinmeier - Sputnik Moldova
Reunificarea Germaniei: Steinmeier i-a mulțumit lui Gorbaciov

Publicația subliniază că, în privința mai multor indicatori, astăzi Rusia este inferioară URSS, însă, cu toate acestea, rămâne oricum cea de-a doua putere militară în lume. Dacă Uniunea Sovietică ar exista în zilele noastre, SUA, cel mai probabil, „ar fi mai rezervate și nu si-ar permite provocările la care recurg astăzi”, afirmă autorii articolului.

„Dacă Uniunea Sovietică ar exista ca odinioară, aceasta, fără doar și poate, ar fi fost o putere mondială, în pas cu Statele Unite. În afară de aceasta, ar exista totodată, ca și mai înainte, lupta pentru hegemonia mondială între America și URSS”, a concluzionat autorul articolului.

Fluxul de știri
0