Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

"Află totul despre bani!": O nouă campanie națională de educație financiară - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariLilian Guzun, Adrian Gheorghiță și Violina Varta
Lilian Guzun, Adrian Gheorghiță și Violina Varta - Sputnik Moldova
Abonare
La Chișinău a fost dat startul campaniei de educație a cetățenilor "Află totul despre bani!", care are drept scop ridicarea nivelului de cunoaștere al populației despre managementul financiar personal și despre mecanismele de economisire.
"Află totul despre bani!": O nouă campanie națională de educație financiară – detalii

La Chișinău a fost dat startul unei campanii de educație a cetățenilor "Află totul despre bani!", care are drept scop ridicarea nivelului de cunoaștere al populației despre managementul financiar personal, mecanismele de economisire și investiții accesibile în țară.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Expert: Moldovenii se împrumută de miliarde de lei - Cotă istorică în octombrie 2019

Campania este organziată de către Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Moldova și sprijinul OCN "Iute Credit".

APCSP înregistrează sistematic petiții semnate de persoane fizice în legătură cu produsele și serviciile de creditare accesate. Statisticele arată că, de la an la an, moldovenii recurg tot mai des la împrumuturi, deși veniturile rămân a fi aceleași.

Potrivit directorului interimar al Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței, Violina Varta, în anul 2017 instituția a recepționat doar 12 plângeri în acest sens, iar în primele 11 luni ale anului curent - 55 de plângeri.

"Cele mai frecvente probleme pe care le-am confruntat în cadrul examinării plângerilor recepționate sunt: consumatorul nu a fost informat cu privire la o clauză sau alta din contract, nu a cunoscut care este rata efectivă a creditului, el fiind absolut sigur că are cu totul altă rată. Consumatorul trebuie să cunoască că are dreptul să negocieze clauzele care sunt incluse în contract. Din lipsa educației financiare consumatorii ajung în situații foarte neplăcute. Un consumator informat este automat protejat. Nu poți să duci în eroare un om atunci când acesta este înarmat cu cunoștințe", a declarat pentru Sputnik Violina Varta.

Reprezentantul unei instituții de microfinanțare Lilian Guzun spune că adesea, din necunoștință, oamenii își fac concluzi incorecte, iar din lipsa unei educații financiare are de suferit atât debitorul, cât și creditorul.

"Ne dorim ca toți clienții să-și cunoască drepturile. Primind un credit, semnând un contract, să înțeleagă responsabilitățile sale și care sunt drepturile lui în cazul în care vor fi  încălcate. Urmează să organizăm mai multe acțiuni menite de a educa populația", a subliniat Guzun.

Și reprezentantul Camerei de Comerț Americane din Moldova Adrian Gheorghiță consideră că această campanie este binevenită și necesară în rândul populației.

"Consumatorii nu mereu au răbdarea să citească clauzele contractului și nici nu cunosc care sunt punctele cheie ce determină anumite angajamente față de creditor, indiferent dacă este o organizație de microfinanțare sau bancă", a precizat Gheorghiță.

Campania "Află totul despre bani!" a fost lansată pe 27 noiembrie curent și se va desfășura pe parcursul unui an, în mai multe localități din țară. În acest timp, vor fi realizate mai mut de 20 de materiale video ce vor conține instrucțiuni practice, platforme de comunicare, iar elevii și studenții vor fi instruiți în cadrul unor lecţii deschise.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0