Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Giganții IT precum Facebook sau Google vor fi impozitați în Republica Moldova

CC0 / Pixabay / 422737 / Google
Google - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2020 prevede reguli de impozitare pentru companiile nerezidente, care prestează servicii electronice în țara noastră.

CHIȘINĂU, 26 nov - Sputnik. Companiile internaționale care prestează servicii electronice în țara noastră vor fi obligate să se înregistreze oficial în Republica Moldova și să plătească impozite la fel ca agenții economici rezidenți.

Întrebederea lui Igor Dodon cu Vladimir Putin din 14 iulie 2018 - Sputnik Moldova
Fără taxe vamale în Rusia până în 2020

Despre asta a anunțat luni secretarul de stat al Ministerului de Finanțe Dorel Noroc, în cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective. 

Astfel, giganții IT, precum companiile nerezidente Google sau Facebook, vor deveni subiecți impozabili, întrucât desfășoară activitate de întreprinzător pe teritoriul țării noastre fără a deține o formă juridică în Republica Moldova.

”Această măsură va asigura o concurență loială între prestatorii de servicii electronice naționali și internaționali, prin aplicarea aceluiași tratament fiscal ce ține de achitarea TVA la buget. Se preconizează că această măsură va asigura creșteri suplimentare de venituri la bugetul de stat de circa 100 de milioane de lei în 2020”, a menționat secretarul de stat Dorel Noroc.

În prezent, plata pentru publicitatea plasată de companiile rezidente pe rețeaua de socializare Facebook se efectuează în baza facturii emise de Facebook Ireland Limited, care este înregistrată în Irlanda. 

Valute, salarii, economie - Sputnik Moldova
Banii și economia: La ce se poate aștepta Moldova în anul 2020
Astfel, din suma achitată pentru serviciile de publicitate nu se reţine impozitul pe venit la sursa de plată, întrucât Facebook Ireland Limited nu desfăşoară activitate pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul unei reprezentanţe permanente.

Lucrurile s-ar putea schimba în 2020, dacă proiectul politicii bugetar-fiscale va fi adoptat de Parlamentul Republicii Moldova. Potrivit inițiativei, compania nerezidentă care prestează servicii electronice persoanelor fizice rezidente urmează să se înregistreze la Serviciul Fiscal de Stat, cu achitarea și declararea trimestrială a TVA pe livrările de servicii în adresa persoanelor fizice rezidente. Procesul de solicitare a codului fiscal și a informației privind TVA va avea loc la distanță, prin intermediul serviciului electronic E-commerce-VAT office plasat pe pagina oficială a SFS.

Fluxul de știri
0