Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avertismentul ANSA: Turbare și pesta porcină – iată ce raioane au fost afectate

CC0 / StockSnap / Câine și pisică
Câine și pisică - Sputnik Moldova
Abonare
Patru cazuri de rabie sunt raportate luni, 25 noiembrie, de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) pentru intervalul 15-21 noiembrie. Totodată, riscul contaminării porcilor cu pesta porcină africană este sporit în Republica Moldova, avertizează ANSA.

CHIȘINĂU, 25 nov – Sputnik. Patru cazuri pozitive de rabie, confirmate în laborator, sunt raportate de ANSA pentru intervalul 15-21 noiembrie.

Свиньи - Sputnik Moldova
Pericol anunțat de ANSA: Administratorii piețelor din Chișinău au fost avertizați – Foto

De virusul turbării au fost afectate patru animale în trei raioane: o bovină și un dihor în raionul Nisporeni, o vulpe în raionul Hâncești și un motan în raionul Leova.

De asemenea, într-o gospodărie țărănească din localitatea Sărata Galbenă, raionul Hâncești, a fost confirmat, în intervalul menționat, un caz de pesta porcină africană la porci domestici.

După confirmarea focarului prin analize de laborator, 30 de porci din respectiva gospodărie au fost sacrificați și înhumați miercuri, 13 noiembrie. Pe drumul de intrare și ieșire din Sărata Galbenă au fost instalate filtre sanitar-veterinare.

Riscul contaminării porcilor cu pesta porcină africană este sporit în Republica Moldova.

Летучие мыши в пещере Gomantong в Малайзии - Sputnik Moldova
Societate
Boală ce rezistă și în peșteri este activă în Moldova: câini, pisici, oameni – în pericol

Acest fapt le-a fost pus în vedere administratorilor piețelor agroalimentare din Chișinău de conducerea ANSA, într-o ședință convocată pe 15 noiembrie.

Administratorii piețelor au fost avertizați să monitorizeze cu strictețe calitatea cărnii de porc ce ajunge pe tarabe.

Cetățenii Republicii Moldova sunt avertizați de ANSA să nu încerce să introducă pe teritoriul Republicii Moldova produse alimentare din carne de porc din țările vecine, pentru că acestea vor fi confiscate la frontieră și distruse, „din motivul riscului pe care îl reprezintă”.

Fluxul de știri
0