Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Boală ce rezistă și în peșteri este activă în Moldova: câini, pisici, oameni – în pericol

Abonare
Trei noi cazuri de turbare sunt semnalate în ultimul raport săptămânal al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA). Totodată, au fost depistate trei noi cazuri de pesta porcină africană.

CHIȘINĂU, 18 sept – Sputnik.  Trei noi cazuri de rabie, confirmate prin analize de laborator, sunt anunțate de ANSA la acest început de săptămână.

Câine - Sputnik Moldova
Societate
Rabia se dezlănțuie în Moldova: Încă trei cazuri de turbare

S-au îmbolnăvit un câine în raionul Căușeni, o pisică în raionul Râșcani și un dihore în raionul Criuleni.

Reamintim, Republica Moldova ocupă locul doi în Europa după numărul cazurilor de turbare, astfel încât riscurile pentru oameni sunt iminente și permanente.

Omul se poate îmbolnăvi de rabie și după contactul cu saliva unui animal bolnav, nu neapărat după ce este mușcat de acesta. Animalele de pe lângă casă se pot contamina cu virusul rabiei de la animalele sălbatice – vulpi, dihori - care intră în curte.

Pericolul din peșteră: și liliecii turbă

Dar pericolul vine și din aer: până și liliecii pot avea rabie. Astfel, oamenii pot contracta virusul turbării și după ce vizitează peșterile populate de lilieci.

Pacient la spital - Sputnik Moldova
Societate
Avertisment pentru toți moldovenii: De ce s-a îmbolnăvit de rabie băiatul de 11 ani

Vaccinul antirabic este eficient, dar trebuie administrat preventiv sau în primele 24 de ore de după mușcătura animalului bolnav de rabie sau contactul cu acesta.

Rabia poate fi prevenită, dar boala, odată instalată în organismul uman, este mortală.

Vara aceasta, un băiat de 11 ani a murit de rabie în Republica Moldova. În 2002, un copil a murit de rabie în raionul Drochia, iar în 2016 a decedat din cauza aceleiași boli un bărbat din raionul Căușeni.

Săptămâna trecută, ANSA anunța despre confirmarea virusului turbării la două bovine din raioanele Căușeni și Râșcani și la un câine din raionul Glodeni. În ultima săptămână din august, ANSA a raportat tocmai 11 animale bolnave de rabie în Republica Moldova: 3 bovine, 3 câini, 3 pisici și 2 vulpi.

ANSA mai semnalează în ultimul său raport săptămânal 3 cazuri pozitive de pesta porcină africană la porci domestici în raioanele Cahul, Nisporeni și Cantemir.

Fluxul de știri
0