Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Copiii, singuri în fața amenințărilor din mediul online

© Sputnik / Miroslav RotariParascovia Topada
Parascovia Topada - Sputnik Moldova
Abonare
Ținând cont de dezvoltarea accelerată a tehnologiilor informaționale, prezența copiilor în utilizarea dispozitivelor conectate la Internet este un fapt inevitabil. Copiii sunt atrași tot mai mult de lumea virtuală, care la prima vedere oferă doar beneficii.
Copiii, singuri în fața amenințărilor din mediul online

Zilnic apar servicii noi de socializare, aplicații și jocuri online. În aceste condiții, siguranța copiilor depinde în mare măsură de gradul de implicare al părinților. De această părere este psihologul Parascovia Topada care a relatat despre riscurile la care se expun copii accesând Internetul și rolul părinților în protejarea și formarea comportamentului corect al copiilor în acest mediu atractiv.

"Părinții trebuie să înțeleagă că lumea virtuală e plină de capcane pentru copii. Adevărul este că lumea noastră s-a schimbat radical în ultimii 10 ani, iar felul în care copiii interacționează pe net este complet nou pentru părinții de azi. Adolescenții au acces la rețelele de socializare și aplicații noi cu ajutorul cărora își pot dezvălui viața privată și detalii care îi pot face vulnerabili în fața răufăcătorilor. Totuși, interzicerea accesului la Internet nu este  cea mai bună soluție. Părinții trebuie să supravegheze permanent accesul copiilor la internet. Este necesar de vorbit deschis cu copilul, de creat o relație de prietenie și de explicat riscurile la care se expune. De multe ori adulților le este rușine să le comunice sau consideră că odraselele lor nu au crescut suficient pentru a înțelege unele momente. Această abordare este total greșită, deoarece părinții sunt acei care îi protejează pe cei mici. Comunicarea limitată între părinți și copii, lipsa atașamentului și atenției sunt cauzele principale ale apariției riscurilor la care se expun copiii accesând Internetul", a declarat psihologul Parascovia Topada.

Mai multe detalii găsiți în interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0