Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Expert, despre presiunile SUA asupra Turciei din cauza S-400

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaS-400
S-400 - Sputnik Moldova
Abonare
Turcia se orientează spre diversificarea sistemelor de înarmare, pentru a nu depinde în totalitate de SUA.

CHIȘINĂU, 22 nov – Sputnik. Turcia trebuie să scape de ZRK S-400 rusești, a declarat un înalt reprezentant al de Departamentului de Stat al SUA, citat de RIA Novosti.

„Livrările de S-400 sunt inacceptabile, ele riscă să ajungă sub incidența sancțiunilor. Ce-i drept, termenul (de impunere a sancțiunilor) conform legii CAATSA nu a fost stabilit și nu este exact. S-ar putea vorbi încă mult despre faptul unde vor fi aplicate sancțiunlei, care va fi profunzimea și anvergura sancțiunilor impuse Turciei”, citatează din declarație RIA Novosti.

Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Putin le-a explicat partenerilor din Vest ce-i așteaptă

„Turcia are libertatea de manevrare, pentru a reveni la masa tratativelor. Ei știu că, pentru ca totul să fie bine, ei trebuie să distrugă, să restituie sau să se debaraseze într-un mod oarecare de ZRK S-400. În același timp, noi nu le-am închis deloc posibilitatea de a procura bateria „Patriot” care corespunde necesităților lor de apărare antiaeriană”, a adăugat oficialul.

Anterior, în cadrul vizitei la Washington a președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan, președintele SUA, Donald Trump, a declarat că speră să fie „soluționată” situația cu privire la procurarea S-400.

Invitat în studioul radio Sputnik, Constantin Sivkov, academician al Academiei de Știinţă în domeniile rachetelor şi artileriei din Moscova, vicepreședinte al acestei Academii, doctor în științe militare, consideră că, din cauza acestor presiuni, Washingtonul ar putea „pierde Turcia”.

”Turcia se orientează spre diversificarea sistemelor de înarmare, pentru a nu depinde în totalitate de SUA. Însăși Turcia nu produce armament, tancurile germane pe care le are în dotare sunt depășite, iar altele noi nu-i sunt livrate. Turcii nu au încredere în NATO în general, nici în Europa, de aceea sunt nevoiți să opteze pentru diversificare. Acest lucru (presiunile SUA asupra Turciei – n. red.) s-ar putea solda cu faptul că, intensificând în continuare presiunea, NATO ar putea pierde în general Turcia”, a spus Constantin Sivkov.

Totodată, potrivit acestuia, NATO și SUA sunt interesate de Turcia, inclusiv datorită așezării sale geografice.

Rusia a început modernizarea bombardierelor supersonice Tu-22M3 - Sputnik Moldova
Video
Federația Rusă va moderniza bombardierele sovietice Tu-22M3

„Nu Turcia depinde de SUA, ci SUA depind de Turcia. Turcia ar putea să alunge SUA din Incirlik și din alte baze și, în general, să părăsească NATO. Atunci NATO ar pierde flancul de Sud, astfel că SUA să fie „aruncate” în sens militaro-politic tocmai până la țărmurile Israelului. Iar în ceea ce privește livrarea armamentului, Turcia se poate reorienta spre Rusia. SUA mizează pe amenințări, fără a oferi nimic în schimb. Iar Turcia nu este țara căreia să-i poți dicta”, a menționat Constantin Sivkov.

Federația Rusă a finalizat livrarea sistemelor „S-400” Turciei înainte de termen>>>

Livrarea celor mai noi sisteme de apărare antiaeriană S-400, care a provocat criza în relațiile dintre Ankara și Washington, a început la mijlocul lunii iulie. Potrivit lui Erdoğan, S-400 vor fi aduse în stare deplină de acțiune în aprilie 2020. SUA i-au cerut Turciei să renunțe la această tranzacție și să procure în loc complexele americane „Patriot”, amenințând că vor amâna sau în general vor anula livrarea către Turcia a bombardierelor F-35, și că vor impune totodată sancțiuni. Ankara a refuzat să facă concesii.

Fluxul de știri
0