Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Impozitul pe bunurile imobiliare: Modificări importante din 2020

© Sputnik / Георгий Зельма / Accesați arhiva multimediaProiectare, casă, economie, construcţii, investiţii
Proiectare, casă, economie, construcţii, investiţii - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Finanțelor a prezentat proiectul Politicii Fiscale și Vamale pentru anul 2020. Documentul face parte din amplul pachet de legi financiare ce urmează să fie adoptate la sfârșit de an de Parlament.

CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Termenul de achitare a impozitului pe bunurile imobiliare s-ar putea schimba. Astfel, termenul limită de achitare a impozitului pe bunurile imobile în Moldova ar putea fi 15 septembrie, potrivit proiectului politicii fiscale și vamale pentru anul 2020, prezentat de Ministerul Finanțelor.

Папки с документами, фото из архива - Sputnik Moldova
Societate
Bugetul de Stat-2020: Ce noutăți are cea mai importantă lege financiară a țării

În prezent, persoanele juridice, persoanele fizice înregistrate în calitate de întreprinzător sunt obligate să prezinte calculul impozitului pe bunurile imobiliare până la 25 iulie inclusiv a perioadei fiscale respective. Pentru bunurile imobiliare dobândite după 30 iunie a perioadei fiscale respective, calculul impozitului pe bunurile imobiliare se prezintă la Serviciul Fiscal de Stat nu mai târziu de 25 martie a perioadei fiscale următoare celei de gestiune.

Din 2020, Ministerul Finanțelor propune ca data de „25 iulie” și data de „30 iunie”  să fie substituie cu „25 septembrie”.

De asemenea, se propune ca în cazul bunurilor imobiliare existente și/sau dobândite până la 25 septembrie inclusiv a anului fiscal în curs,  impozitul pe bunurile imobiliare se achită de către subiectul impunerii la bugetele locale unde sunt amplasate obiectele impunerii, nu mai târziu de 25 septembrie a anului curent. În prezent, impozitul pe bunurile imobiliare se achită de către subiectul impunerii la bugetele locale unde sunt amplasate obiectele impunerii, în părţi egale nu mai târziu de 15 august şi 15 octombrie a anului curent.

Avizul de plată a impozitului calculat pentru bunurile imobiliare ale persoanelor fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător se propune a fi expediat fiecărui subiect al impunerii de către serviciul de colectare a impozitelor şi taxelor locale al primăriei cel târziu până la 15 iunie a anului fiscal în curs, iar în cazul bunurilor imobiliare dobândite după 25 septembrie a anului fiscal în curs – cel tîrziu până la 1 februarie a anului următor anului fiscal de gestiune.

Золотой слиток - Sputnik Moldova
Bogații din Moldova, obligați să plătească pentru luxul în care trăiesc

Potrivit redacției actuale a Codului Fiscal, avizul de plată a impozitului calculat pentru bunurile imobiliare ale persoanelor fizice care nu desfăşoară activitate de întreprinzător este expediat fiecărui subiect al impunerii de către serviciul de colectare a impozitelor şi taxelor locale al primăriei cel târziu cu 60 de zile până la expirarea primului termen de plată a impozitului, iar în cazul bunurilor imobiliare dobândite după 30 iunie a anului fiscal în curs – cel târziu pînă la 1 februarie a anului următor anului fiscal de gestiune.

De ce se impune unificarea termenului de declarare și achitare a impozitului pe bunuri imobiliare

Propunerea de unificare a termenului de declarare și achitare a impozitului pe bunuri imobiliare la data de 25 septembrie face parte din setul de măsuri ce țin de simplificarea procesului de raportare și achitare a impozitelor de către sectorul privat.

”Existența mai multor termene de achitare și raportare creează confuzie și incertitudine pentru contribuabili. Pe de altă parte, aceste termene complică administrarea fiscală prin evidența repetată a subiecților și obiectelor acestui impozit și suprapunerea anumitor procese”, susțin autorii.

Astfel, se propune un termen unic de raportare și achitare a impozitului pe bunurile imobiliare, acesta fiind data de 25 septembrie.

O analiză a încasărilor achitării impozitului pe bunurile imobiliare reflectă că 70% din contribuabili achită acest impozit până la data de 30 iunie, beneficiind de reducerea de 15%.

Totodată, stabilirea unui termen unic, în opinia autorilor, va genera o previzibilitate mai clară și posibilitate de monitorizare a achitărilor impozitului pe bunurile imobiliare, una din sursele importante de venituri pentru autoritățile publice locale.

Fluxul de știri
0