Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bogații din Moldova, obligați să plătească pentru luxul în care trăiesc

CC0 / Pixabay / hamiltonleen / Золотой слиток
Золотой слиток - Sputnik Moldova
Abonare
Achitarea impozitului pe avere se efectuează la bugetul de stat în termen până la 25 decembrie a anului de gestiune. Pentru prima dată acest impozit a fost introdus în Republica Moldova în anul 2016.

CHIȘINĂU, 18 nov – Sputnik. La data de 25 decembrie 2019 survine termenul de achitare a impozitului pe avere. Impozitul pe avere se aplică asupra persoanelor fizice care dețin bunuri imobiliare cu destinație locativă și căsuțe de vacanță a căror valoare cumulativ este estimată la 1,5 milioane lei și mai mult și au o suprafață totală de 120 metri pătrați și mai mult. Pentru prima dată acest impozit a fost introdus în Republica Moldova în anul 2016.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Moldovenii care vor câștiga la loterii și pariuri vor plăti impozite la stat

Contribuabilii identificați până la data de 1 noiembrie 2019 în calitate de subiecți ai impunerii cu impozitul pe avere vor fi informați despre suma impozitului pe avere ce urmează a fi achitată prin intermediul avizelor de plată. Acestea vor fi remise până la data de 10 decembrie 2019.

În cazul în care impozitul pe avere nu va fi achitat până la 25 decembrie 2019, pentru fiecare zi de întârziere va fi aplicată penalitatea în mărime de 0,0329 % per zi.

Cine trebuie să plătească impozitul pe avere

Conform prevederilor Titlului VI 1 din Codul Fiscal, persoanele fizice care, potrivit datelor reflectate în  registrul bunurilor imobile la situația din 1 noiembrie 2019, au fost înregistrate în calitate de proprietari ai obiectelor impunerii – bunurilor imobiliare cu destinație locativă, inclusiv căsuțele de vacanță, cu excepția terenurilor, precum și cotele-părți, a căror totalitate este estimată la valoarea 1,5 milioane lei și mai mult, iar suprafața totală constituie 120 metri pătrați și mai mult, sunt calificate drept subiecți  ai impunerii cu impozitul pe avere.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Moldovenii vor achita anul viitor impozite de peste 37 de miliarde de lei în buget

În cazul în care bunurile imobiliare reglementate de titlul dat se află în proprietate (în folosință) comună în diviziune a mai multor persoane, subiect al impunerii este considerată fiecare dintre aceste persoane, în cota-parte care îi revine. În cazul în care bunurile imobiliare reglementate de titlul respectiv se află în proprietate comună în devălmășie, subiect al impunerii este considerat, în baza acordului comun, unul din proprietari (coproprietari). În acest caz, toți, proprietarii (coproprietarii) poartă răspundere solidară pentru îndeplinirea obligațiilor fiscale.

Obiect al impunerii îl constituie bunurile imobiliare cu destinație locativă, inclusiv căsuțele de vacanță, precum și cotele-părți, a căror totalitate întrunește cumulativ următoarele condiții:

  • valoarea estimată totală constituie 1,5 milioane și mai mult;
  •  suprafața totală constituie 120 de metri pătrați și mai mult.

În cazul în care obiectul impunerii constituie obiect al unui credit imobiliar (ipotecar) sau al unui contract de leasing financiar, baza impozabilă constituie diferența pozitivă formată între valoarea estimată a bunului imobiliar și suma rămasă până la stingerea totală a creditului sau a obligațiilor contractului de leasing financiar.

Nu constituie obiect al impunerii bunurile imobiliare, inclusiv cotele-părți, aflate în posesia persoanei, a căror valoare totală nu depășește 1,5 milioane de lei și suprafața nu depășește 120 de metri pătrați.

Baza impozabilă a obiectelor impunerii constituie valoarea estimată a acestor bunuri, apreciată de către organele cadastrale teritoriale, față de care se aplică impozitul pe avere, la cota de 0,8%.

Calcularea impozitului pe avere și prezentarea avizelor de plată se realizează de către oficiile fiscale teritoriale în termen de până la 10 decembrie pentru situația existentă la 1 noiembrie a anului de gestiune.

Achitarea impozitului pe avere se efectuează la bugetul de stat în termen de până la 25 decembrie a anului de gestiune.

Fluxul de știri
0