Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Problema transnistreană, un loc aparte în agenda vizitei premierului moldovean la Moscova

© Sputnik / Rodion ProcaPremierul Ion Chichu Ион
Premierul Ion Chichu Ион - Sputnik Moldova
Abonare
Ce loc va ocupa dosarul transnistrean în cadrul vizitei premierului moldovean la Moscova. Răspunsul dat de șeful Guvernului de la Chișinău, Ion Chicu.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Premierul Ion Chicu va pleca miercuri, 20 noiembrie, în prima sa vizită peste hotare la Moscova. Șeful Guvernului a declarat că agenda vizitei sale de lucru în capitala Federației Ruse este destul de încărcată și va cuprinde atât subiecte economice, cât și politice.  

Здание Дома Правительства Российской Федерации - Sputnik Moldova
Ion Chicu, la Moscova: Pe agenda discuțiilor - relațiile economice dintre Moldova și Rusia

”Este planificată vizita de lucru la Moscova. Pe agendă sunt mai multe subiecte: deblocarea exporturilor, deblocarea transportului, extinderea listei de produse exportate în Rusia fără achitarea taxei vamale”, a declarat premierul.

Ion Chicu a mai spus că, la Moscova, va avea o întrevedere și cu conducerea concernului rus Gazprom cu care va discuta despre aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova.

Pe agenda discuțiilor va fi și problema transnistreană

Premierul moldovean va discuta cu autoritățile de la Moscova și despre problema transnistreană. În special, la Moscova, va fi analizat subiectul retragerii munițiilor rusești de la Cobasna.

”Cunoaștem despre inițiativa Federației Ruse a începe evacuarea armamentului stocat la Cobasna. Mâine vom discuta în detaliu despre această inițiativă. Vom analiza punctele tehnice, astfel ca ulterior să agreăm și cu alți parteneri ai Republicii Moldova un mecanism care ar permite evacuarea rapidă și în siguranță a acestor muniții”, a declarat Ion Chicu.  

Potrivit premierului moldovean, cea mai potrivită platformă pentru a identifica soluții la problema transnistreană este formatul 5+2.

Secretarul General al OSCE, Thomas Greminger, a declarat în timpul unei vizite, în septembrie, în Republica Moldova că OSCE are mandatul de a asigura transparența procesului de evacuare a munițiilor și armamentului din depozitul de la Cobasna și de a coordona asistența financiară și tehnică oferită în acest scop.

”OSCE este pregătită să aducă experți internaționali independenți pentru a verifica starea munițiilor de la Cobasna, în cazul în care este necesar”, a declarat Greminger.

Premierul Ion Chicu va fi însoțit la Moscova de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatâi, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, guvernatorul UTA Găgăuzia, Irina Vlah,dar și preşedinte al Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.   

Fluxul de știri
0