Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ion Chicu, la Moscova: Pe agenda discuțiilor - relațiile economice dintre Moldova și Rusia

© Sputnik / Виктор Толочко / Accesați arhiva multimediaЗдание Дома Правительства Российской Федерации
Здание Дома Правительства Российской Федерации - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul moldovean, Ion Chicu, va merge într-o primă vizită oficială peste hotare în Federația Rusă, unde va discuta cu omologul său de la Moscova despre livrarea gazelor către Moldova și despre relațiile comercial-economice dintre cele două țări.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Premierul moldovean, Ion Chicu, va efectua miercuri, 20 noiembrie, o vizită oficială în Federația Rusă. Este prima vizită oficială peste hotare de la învestirea Guvernului Chicu de către Parlamentul de la Chișinău.

Șeful Guvernului de la Chișinău are preconizată la Moscova o întrevedere cu omologul său rus, Dmitri Medvedev.

Pe lângă discuțiile cu privire la aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova, un capitol aparte în cadrul discuțiilor purtate de cei doi premieri urmează să fie dedicat relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Federația Rusă și identificării posibilităților de consolidare a acestora.

”Relațiile economice cu Federația Rusă sunt foarte importante pentru Republica Moldova. Pe agenda discuțiilor sunt problema transportatorilor, exportul de produse agroalimentare în Rusia, extinderea listei produselor spre export în Rusia. Este o agendă foarte importantă de discuții”, a declarat premierul moldovean.

În comerțul Republicii Moldova cu Rusia funcționează regimul de liber schimb

Republica Moldova are semnat Acordul privind zona de comerț liber în cadrul CSI. Țările semnatare ale Acordului privind zona de comerț liber în cadrul CSI sunt: Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Federația Rusă, Tadjikistan şi Uzbekistan.

Igor Dodon a avut prima întrevedere de lucru cu noul Ambasador al Federației Ruse, E.S. Oleg Vasnețov - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon a discutat cu Oleg Vasnețov despre evoluția relațiilor dintre Moldova și Rusia

Astfel, comerțul între aceste țări se efectuează fără încasarea taxelor de import la livrările reciproce de mărfuri. Acest acord prevede păstrarea taxei vamale de zero procente la peste 10 mii grupe de mărfuri, reducerea şi anularea graduală a taxelor pentru produsele care fac excepție la regimul de liber schimb, precum şi neaplicarea noilor restricții în comerț. În cadrul acestuia, părțile s-au obligat să nu aplice restricții cantitative față de importul şi exportul de bunuri.

Pentru a beneficia de regimul preferențial de comerț liber în cadrul CSI, exportatorii autohtoni trebuie să se conformeze regulilor de origine a mărfurilor (astfel produsele destinate exportului trebuie să îndeplinească criteriile de prelucrare suficientă care se determină pentru fiecare poziție în parte). Determinarea acestora are loc în baza unor reguli speciale de determinare a țării de origine, iar bunurile care nu vor îndeplini condițiile de origine vor fi exportate în țările CSI fără a beneficia de regimul preferențial, adică li se aplică taxele vamale în vigoare.

Relațiile comercial-economice moldo-ruse

Potrivit celor mai recente date prezentate de Biroul Național de Statistică, țările CSI au fost prezente în exporturile Moldovei cu o pondere de 14,9%, în ianuarie-septembrie 2019, ce corespunde unei valori de 301,8 milioane de dolari SUA. Exporturile de mărfuri către aceste țări s-au micșorat cu 1,6%, comparativ cu ianuarie-septembrie 2018.

Analiza evoluției exporturilor pe țări în ianuarie-septembrie 2019, comparativ cu perioada similară din anul 2018, relevă majorarea exporturilor în Federația Rusă cu 7,7%. În primele nouă luni ale anului în curs, exporturile în Rusia au constituit 171 734,16 mii de dolari SUA.

Analiza evoluției importurilor, în ianuarie-septembrie 2019, comparativ cu perioada similară din anul 2018, relevă creșterea importurilor în Federația Rusă cu 1,2%. Suma acestora s-a ridicat la 491 893,75 mii de dolari.

Deficitul balanței comerciale a fost de 320 159,59 mii de dolari.

Baza exporturilor moldo-ruse o constituie livrările de produse minerale, mărfuri alimentare şi materie primă agricolă, produse ale industriei chimice, maşini, utilaj şi mijloace de transport.

În structura importurilor din Moldova predomină mărfurile alimentare și agricole, metalele și articolele din metale, mașini, echipamente și unități de transport.

Forumul Economic Moldo-Rus, o nouă platformă de apropiere  

În zilele de 19-21 septembrie, la Chișinău, a avut loc cel de-al doilea Forum Economic Moldo-Rus cu participarea a peste 1500 de delegați. Printre aceștia au fost reprezentanți ai cercurilor de afaceri din Sankt Petersburg, Republica Bașkortostan, regiunile Bryansk, Kursk, Omsk din Federația Rusă, precum și aproximativ 150 de companii rusești.

Forumul Economic Moldo-Rus - ziua a doua, plină de evenimente - Sputnik Moldova
Forumul Economic Moldo-Rus: Program încărcat, evenimente importante - foto

Participanții la Forum au vorbit despre necesitatea extinderii cooperării comercial-economice moldo-ruse. Pe platformele a 11 secțiuni au fost discutate probleme de cooperare în domeniul agriculturii, vinificației, turismului și mass-mediei, precum și interesele reciproce în introducerea de noi tehnologii în diverse industrii, schimb de experiență în domeniul protecției și dezvoltării afacerilor, implementarea politicii de cluster, dialogului între societatea civilă și afaceri, precum și dezvoltarea legăturilor interregionale.

În cadrul Consiliul Economic Moldo-Rus, la care au participat președintele țării, Igor Dodon, și vicepremierul rus, Dmitri Kozak, s-a discutat despre perspectivele cooperării economice dintre Moldova și Rusia.

Fluxul de știri
0