Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Polița de asigurare medicală: Cât va costa în 2020

© Sputnik / Yana ZaharovaSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2020, elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și supus dezbaterilor publice, prevede același preț al primei de asigurare medicală ca și în anii precedenți.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Costul poliței de asigurare medicală obligatorie în 2020 va rămâne la nivelul ultimilor ani - 4 056 de lei. Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2020, elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și supus dezbaterilor publice, prevede venituri și cheltuieli egale. Acestea constituie 8 383 392,2 lei. Comparativ cu suma aprobată pentru acest an, este prognozată majorarea veniturilor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală cu 1 057 362,2 de lei și a cheltuielilor – cu 857 362,2 lei.

Doctor - Sputnik Moldova
Societate
Ca pe propria moșie: Ce surprize îi așteaptă pe unii directori de spitale din țară

Până pe 31 martie 2020, persoanele care se asigură în mod individual vor putea să procure prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală cu o reducere în mărime de 50 la sută şi 75 la sută.

Astfel, proprietarii de teren agricol beneficiază, până pe data de 31 martie, de reduceri de 75 la sută şi achită 1014 lei la agenţiile teritoriale ale CNAM. Fondatorii de întreprinderi individuale, patentarii, arendaşii, arendatorii, alţi cetăţeni care nu sunt angajaţi şi nu sunt asiguraţi de Guvern, cetăţenii străini cu drept de şedere provizorie în Republica Moldova vor achita 2 028 de lei, ceea ce reprezintă 50 la sută din prima de asigurare medicală.

Şi persoanele fizice care fac dovada aflării peste hotarele Republicii Moldova mai mult de 183 de zile calendaristice pe parcursul anului bugetar beneficiază de reduceri, în cazul asigurării în primele trei luni ale anului 2020.

Notarii, avocaţii, executorii judecătoreşti şi mediatorii neangajaţi şi neasiguraţi de Guvern vor achita prima în mărime integrală, adică 4056 lei.

Penalitate și amendă pentru moldovenii care nu-și procură polița medicală>>>

La elaborarea proiectului autorii s-au bazat pe următoarele prognoze macroeconomice și fiscale estimate pentru anul 2020:

  • Salariul nominal mediu lunar – 7953 de lei;
  • Fondul de remunerare a muncii – 58,2 miliarde de lei;
  • Indicele prețului de consum – 105,7%;
  • Produsul intern brut nominal – 227,9 miliarde de lei;
  • Prima de asigurare obligatorie de asistență medicală în formă de contribuție procentuală la salariu și alte recompense – 9%, câte 4,5% pentru fiecare categorie de plătitori: salariat și angajator.

Proiectul Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2020 urmează să fie avizat de Guvern și votat în două lecturi de Parlament.

Fluxul de știri
0