Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ca pe propria moșie: Ce surprize îi așteaptă pe unii directori de spitale din țară

CC0 / Pixabay / Free-Photos / Doctor
Doctor - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a introdus reguli stricte la numirea directorilor de spitale. Ministrul de resort a declarat că în prezent unii directori de spitale se comportă în instituție ca pe propria moșie.

CHIȘINĂU, 14 sept – Sputnik. Directorii de spitale din țară vor fi numiți în funcție pe o perioadă strictă de 5 ani, iar în cazul în care pe parcursul mandatului vor înregistrați indicatori de performanță nesatisfăcători la nivel de management, contractul de muncă cu acest administrator va fi reziliat.

Детское онкологическое отделение городской больницы - Sputnik Moldova
Societate
Medicina în Moldova. Pentru a intra într-un spital de stat plătim o taxă de intrare

Noile reguli se includ în Regulamentul privind numirea în funcție în bază de concurs a conducătorilor instituțiilor medico-sanitare publice, aprobat de Guvern.

Directorii de spitale nu vor avea dreptul să exercite pe perioada mandatului alte activități remunerate, cu excepția activității didactice şi ştiinţifice care vor fi desfăşurate doar în afara orelor de program ale activităţii instituţiei şi doar în afara instituţiei.

Potrivit ministrului Sănătății, Ala Nemerenco, scopul noilor modificări este optimizarea mecanismului de organizare a acestor concursuri și asigurarea unei transparențe mult mai mare a procesului.

”Astfel vrem să motivăm să participe la acest concurs un număr mult mai mare de candidați profesioniști și integri. Majoritatea concursurilor petrecute anterior au fost concursuri cu participarea unei singure persoane”, a declarat ministrul.

A intrat în vigoare legea care poate bate tare la buzunar pacientul>>>

În premieră, din comisia de concurs de selectarea directorilor instituțiilor medicale din țară nu vor putea face parte rudele persoanelor care candidează până la gradul patru de rudenie sau care se află în raport cu caracter patrimonial.

Перстень на руке - Sputnik Moldova
Societate
Șeful unei instituții de stat și-a amenajat biroul cu jacuzzi, duș cu masaj și telefon

”La funcția de conducători ai instituțiilor medicale vor putea candida doar persoanele care nu sunt în conflict cu legea și au o reputație bună în sistem”, a precizat Nemerenco.

Ministrul susține că, potrivit noilor reguli, indicatorii de performanță nesatisfăcători vor constitui temei juridic pentru rezilierea contractului de management cu directorii de spitale.

”Astăzi avem foarte multe instituții publice medico-sanitare care sunt aproape de faliment și nimeni nu poartă nicio responsabilitate, nici în fața pacientului, nici în fața personalului. Astăzi, avem multe instituții medicale care sunt moșiile cuiva”, a spus ministrul.

Regulamentul mai prevede că contractele de muncă cu conducătorii instituțiilor medicale se vor încheia pe o perioadă strictă de 5 ani. Concursul va fi anunțat de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale cu cel puţin 90 de zile înainte de expirarea termenului aflării în funcţie a conducătorului actual. În caz de încetare a relaţiilor contractuale înainte de expirarea termenului, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale anunţă concurs în cel mult 30 de zile de la data apariţiei vacanţei funcţiei de conducător al instituţiei medico-sanitare publice.

Fluxul de știri
0