Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cartofi moldovenești pentru iarnă: Festivalul la care poți face provizii – Video

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaCartofi, cu... ridicata
Cartofi, cu... ridicata - Sputnik Moldova
Abonare
Cartoful moldovenesc este sărbătorit duminică, 13 octombrie, în satul cunoscut ca „Vatra Cartofarilor” – Râșcova, din raionul Criuleni. Organizatorii festivalului asigură transport din Chișinău. Sputnik vă oferă detalii și despre prețul cartofilor de la Râșcova.

CHIȘINĂU, 12 oct – Sputnik. Festivalul „Toamna Cartofilor”, ajuns la a doua ediție, va fi organizat duminică, 13 octombrie, între orele 13:00 și 18:00, în satul Râșcova, din raionul Criuleni.

Satul Râșcova, de la poalele Codrilor, aflat la 25 de kilometri de Chișinău, este cunoscut ca „Vatra Cartofarilor”. De generații, localnicii cultivă cartofi.

La festival, vizitatorii vor putea alege dintre 20 de soiuri de cartofi, locale și aduse din alte țări.

Prețul cartofilor cultivați ecologic va fi de 20 de lei kg, iar cei crescuți convențional vor fi mai ieftini, a precizat pentru Sputnik Moldova Clara Abdullah (EcoVisio), implicată în organizarea evenimentului.

Vă reamintim că, în primăvara acestui an, prețul cartofilor a crescut dramatic, ajungând să coste 35-40 de lei kilogramul în Capitală.

Супермаркет - Sputnik Moldova
Cartofii, mai scumpi ca în UE: Au ajuns un produs de lux în Republica Moldova - Foto

Prețul unui kilogram de cartofi este acum de 10-14 lei la piețele din Chișinău.

Prețul de 20 de lei pentru un kg de cartofi ecologici nu este mic, dar fermierii garantează calitatea produsului. Garantează că nu veți arunca jumătăți de cartofi la gunoi din cauză că legumele au miezul alterat, cum se întâmplă frecvent în cazul celor cumpărați de la intermediari.

Pe lângă mâncăruri din cartofi și alte produse de sezon, festivalul de la Râșcova va avea un program tematic pentru copii, cântece și dansuri populare, concursuri cu premii și alte distracții pentru toată familia.

„Festivalul „Toamna Cartofilor” este un prilej de reconectare a orășenilor cu natura, dar care-i aduce împreună și pe sătenii din împrejurimi”, a menționat coordonatoarea evenimentului, Daniela Luca. 

Organizatorii festivalului și-au propus să pună în valoare frumusețea satului Râșcova și, totodată, să popularizeze cartoful, un produs local cu tradiție.

Starea pieții - Sputnik Moldova
Scumpirile ce ne așteaptă: Cum anume urcă prețurile în Moldova – explicația expertului

Anul acesta, cu susținerea asociației EcoVisio, în localitate a fost formată cooperativa „Cartoful Rîșcovean”, formată din 5 agricultori care cultivă ecologic diverse varietăți de cartofi.

În Râșcova se află și complexul EcoVillage Moldova, construit în armonie cu natura și care găzduiește un sanctuar pentru cai.

Festivalul „Toamna Cartofilor 2019” este organizat de localnici și Primăria satului Râșcova, în parteneriat cu EcoVisio, EcoVillage Moldova și „Cartoful Râșcovean”, cu susținerea IM Swedish Development Partner și a guvernului Suediei.

Organizatorii evenimentului asigură transport tur-retur. Plecarea va fi organizată din strada Alexei Mateevici, 60 ( parcarea USM), între 11:30 si 13:30. Retur - între orele 17:15 si 18:45. Doritorii sunt rugați să se înregistreze prin completarea unui formular.

Fluxul de știri
0