Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Instalarea Guvernului Chicu a fost comentată de raportorul PE pentru Moldova

© AP Photo / AgerpresViorica Dăncilă în Parlamentul European
Viorica Dăncilă în Parlamentul European - Sputnik Moldova
Abonare
Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova va efectua în curând o vizită la Chișinău. „Există un guvern învestit și țara este guvernată”, comentează europarlamentarul instalarea Guvernului Chicu.

CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Europarlamentarul român Dragoș Tudorache, care este raportor pentru Republica Moldova al Parlamentului European (PE), și-a exprimat opinia despre instalarea la Chișinău a Guvernului condus de Ion Chicu într-o postare pe Facebook. El a anunțat că „în scurt timp” va efectua o vizită la Chișinău, „pentru a vedea la fața locului cum putem da o mână de ajutor consistentă”.

Dragoș Tudorache, europarlamentar PLUS, a fost ministru de Interne în Guvernul Cioloş.

Drapele UE - Sputnik Moldova
Politică
Cu cine va colabora UE după căderea Guvernului Maiei Sandu: Declarație oficială

„Sper că vestea primită din Republica Moldova este bună. Există un guvern învestit și țara este guvernată. Dar sper ca acest guvern să confirme parcursul proeuropean și să continue reformele începute în mandatul Maiei Sandu. Este necesar să fie oferite aceste asigurări pentru ca să înțelegem dacă viteza cu care președintele Dodon a găsit o soluție atât de rapidă este o veste bună sau nu”, a scris Dragoș Tudorache. 

El le-a reamintit oamenilor politici de la Chișinău că Republica Moldova are susținere deplină de la Bruxelles pe drumul ei european, dar, ”la fel ca în cazul României acum 20 de ani, este nevoie de un efort real și de reforme substanțiale. Joaca de-a politica sau de-a guvernarea, în care se ignoră stabilitatea și continuarea unor politici clare care să le ofere încredere partenerilor occidentali, nu o să rămână fără consecințe”, a declarat europarlamentarul.

„În calitatea de raportor al Parlamentului European pentru Republica Moldova, am urmărit cu atenție criza și voi face în scurt timp o vizită pentru a vedea la fața locului cum putem da o mână de ajutor consistentă”, a anunțat Dragoș Tudorache.

Дом Правительства - Sputnik Moldova
Politică
Opinia unui expert: Guvernul condus de Ion Chicu va fi funcțional până în 2023

Reacția europarlamentarului român a fost criticată și numită „controversată” de unii comentatori de pe Facebook, în opinia cărora „preşedintele pro-rus Dodon a reuşit să dea jos Guvernul Maia Sandu, pro-european, şi să pună mâna pe toată puterea”.

În replică, Dragoș Tudorache a considerat necesar să revină cu precizări, pentru a-și clarifica poziția. „Am datoria de a pondera opiniile personale cu rigorile diplomatice și cu necesitatea de a menține un canal politic cu guvernul partener. Oricare ar fi acesta”, a spus, între altele, europarlamentarul român.

Iată noul mesaj adăugat de Dragoș Tudorache pe Facebook: „Observ o lipsă de înțelegere a declarației mele de ieri legate de Republica Moldova. Câteva precizări:

Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Igor Volnițchi: Deputații s-au grăbit să învestească Guvernul Chicu, pentru că…

1. Sunt raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova. În această calitate, am datoria de a pondera opiniile personale cu rigorile diplomatice și cu necesitatea de a menține un canal politic cu guvernul partener. Oricare ar fi acesta. Este o chestiune de minimă responsabilitate politică și instituțională.

2. Dincolo de suveranitatea deciziilor unui stat european, cum este Republica Moldova, îmi păstrez o mare rezervă cu privire la schimbarea abruptă a guvernului condus de Maia Sandu, care se angajase alături de partenerii europeni și internaționali într-un proces de reforme atât de necesar Moldovei și cetățenilor săi.

3. Aștept dovezi clare dinspre noul guvern în ceea ce privește respectarea traseului european al acestei țări. Doar faptele și acțiunile politice concrete de continuare a reformelor începute de Guvernul Sandu mă pot convinge.”.

Fluxul de știri
0