Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Volnițchi: Deputații s-au grăbit să învestească Guvernul Chicu, pentru că…

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Volnițchi
Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Abonare
Cabinetul de Miniștri în frunte cu Ion Chicu a fost învestit astăzi de Parlament, cu votul a 62 de deputați. Noul Guvern a fost investit practic la o zi de la demiterea Guvernului Sandu. Iată cum explică "graba" deputaților analistul politic Igor Volnițchi.
Igor Volnițchi: Deputații s-au grăbit să investească Guvernul Chicu, pentru că…

Deputații nu-și puteau permite luxul de a "întinde" prea mult cu formarea și învestirea noului Guvern. De această părere este analistul politic Igor Volnițchi. Potrivit lui, Republica Moldova este în prag de iarnă, iar anul 2019 a fost marcat de crize politice, incertitudini permanente și două procese electorale: alegerile parlamentare și alegeri locale generale.

"Acum am ajuns în situația în care nu avem adoptat nici bugetul de stat, nici bugetul asigurărilor sociale de stat, nici politica bugetar fiscală pentru anul viitor, nici bugetul asigurărilor medicale obligatorii și multe alte legi importante de care depinde în mod decisiv cum se va dezvolta țara în continuare. Eu presupun că actorii politici admiteau că s-ar putea ajunge la o cădere a Guvernului Sandu și va apărea necesitatea formării rapide a unui nou Guvern", a declarat pentru Sputnik, Igor Volnițchi.

Noul Cabinet de Miniștri – componența Guvernului Chicu - Sputnik Moldova
Componența noului Guvern condus de Ion Chicu
Amintim că Parlamentul de la Chișinău a votat, la 12 noiembrie, pentru demiterea Guvernului condus de Maia Sandu. Moțiunea de cenzură depusă de fracțiunea PSRM a fost votată de 63 de deputați din minimul necesar de 51 de voturi. Pentru demiterea Cabinetului Sandu au votat deputații din fracțiunea socialiștilor și cei din fracțiunea democraților. Motiv pentru demiterea Guvernului Sandu a servit modificarea Legii Procuraturii de către Executiv prin asumare de răspundere.

Joi, 14 noiembrie, Guvernul Chicu a fost învestit de Parlament Republicii Moldova, cu votul a 62 de deputați. Noua componență a Executivului a fost susținută de fracțiunea Partidului Democrat și cea a Socialiștilor.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0