Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se vor scumpi produsele alimentare în următoarele luni: Prognoza BNM despre inflație

© Photo : BNMOctavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău
Octavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Rata inflației medii anuale va constitui 5% în 2019 și 5,5% în 2020, prognozează Banca Națională a Moldovei (BNM). Inflația a fost determinată în cea mai mare parte de scumpirea produselor alimentare, a declarat guvernatorul BNM la un briefing.

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik.  Produsele alimentare s-au scumpit în primele 9 luni din 2019, comparativ cu 2018. Tendința de creștere a prețurilor la această categorie de mărfuri se va menține până la sfârșitul anului, iar rata anuală a inflației va crește până la 8%. 

Tabla de șah - Sputnik Moldova
Hoție, export de cetățeni și consum de importuri: Expert, despre economia Moldovei

Pentru anul 2020, BNM prognozează însă „o inversare a acestei tendințe”, adică o ieftinire a produselor alimentare, a anunțat guvernatorul instituției, Octavian Armașu, într-un briefing susținut miercuri, 6 noiembrie.

În 2019, trendul ascendent al inflației a fost determinat în primul rând de scumpirea produselor alimentare.

În luna septembrie, rata anuală a inflației a constituit 6,3 la sută - cel mai înalt ritm al inflaţiei înregistrat de la începutul anului 2019.

Guvernatorul BNM a menționat însă că indicatorul a evoluat „conform prognozei”. (În august, inflația a fost de 5,5%.)

Produsele alimentare s-au scumpit cu 9,3% în septembrie, comparativ cu septembrie 2018, potrivit guvernatorului BNM.

Și combustibilul s-a scumpit în lunile august și septembrie, cu 2,9% și, respectiv, 1,3%, față de intervalul corespunzător din 2018. Creșterea prețului la combustibili a fost determinată de evoluțiile de pe piața mondială, potrivit BNM.

După preconizata ajustare a tarifelor la resursele energetice, „prețurile reglementate vor crește cu pana la 4%”, a menționat Octavian Armașu. Creșterea prețurilor menționate mai sus va provoca scumpirea alimentelor și, respectiv, creșterea inflației, până la sfârșitul anului.

În 2020, ritmul de creștere a inflației va încetini, sub influența factorilor externi și interni, a menționat guvernatorul BNM.

Prognoza inflației pe termen mediu anunțată la briefing este următoarea: 5% în 2019 și 5,5% în 2020.

Fluxul de știri
0