Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultima ședință a Guvernului Sandu? Ce proiecte au fost aprobate de dimineață

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Guvernului
Ședința Guvernului - Sputnik Moldova
Abonare
Cabinetul de miniștri s-a întrunit astăzi într-o ședință matinală, cu două ore înainte ca Parlamentul să dezbată moțiunea de cenzură împotriva Executivului.

CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. Zi decisivă pentru Guvernul condus de Maia Sandu. Cabinetul de miniștri s-a reunit în ședință cu două ore înainte ca în  Parlament să fie dezbătută moțiunea de cenzură depusă de socialiști.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu, după înaintarea moțiunii de cenzură: Nu ne ținem de fotolii

Pe ordinea de zi au fost incluse 18 subiecte. Printre acestea se numără aprobarea semnării unui Acord între guvernul Moldovei şi Ucrainei, care ar oferi cetăţenilor ambelor state posibilitatea de a călători în baza buletinelor de identitate. La fel, Executivul a examinat şi hotărârea privind organizarea şi funcţionarea Inspectoratului General al Poliţiei.

A fost aprobat proiectul pentru modificarea Regulamentului cu privire la modul de stabilire şi de plată a compensaţiei băneşti în locul biletelor de tratament sanatorial gratuit persoanelor cu dizabilităţi de pe urma războiului. Mărimea compensaţiilor băneşti acordate veteranilor în locul biletelor de tratament sanatorial pentru anii 2017-2018 a constituit 6.504 lei. De compesaţii beneficiază circa 546 de persoane. 

La fel, s-a aprobat propunerea de numire a Danielei Morari în funcţia de ambasador și şef al misiunii Republicii Moldova pe lângă UE. 

Здание Генеральной прокуратуры Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Detalii din Legea Procuraturii votată de Guvern: Cum va fi controlat procurorul general

Aceasta ar putea fi ultima ședință a Guvernului condus de Maia Sandu. Amintim că săptămâna trecută Guvernul a votat asumarea răspunderii pentru Legea Procuraturii. Proiectul prevede ca prim-ministrul să preselecteze cel puțin doi candidați la funcţia de Procuror General și să-i propună Consiliului Superior al Procurorilor. De asemenea, proiectul prevede și o modificare a procedurii de destituire din funcție a procurorului general.

Proiectul votat de Guvern i-a nemulțumit pe socialiști. Ei au fost indignați de faptul că nu au existat consultări pe marginea acestui proiect la nivel de coaliție. În consecință, socialiștii i-au cerut premierului să retragă acest proiect. Maia Sandu însă refuză să facă un pas înapoi și declară că își asumă aceste acțiuni, chiar dacă acestea ar putea conduce la cădea Guvernul. Astăzi la ședința Parlamentului se va dezbate moțiunea de cezură împotriva Guvernului. Dacă moțiunea va trece, Guvernul va cădea și se vor organiza alegeri anticipate. 

Fluxul de știri
0