CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. Socialistul Vasile Bolea i-a reproșat premierului că s-a întâlnit pe ascuns cu businessmanul elvețian Nathaniel Rothschild, care anterior a preluat controlul asupra Aeroportului Internațional Chișinău, achiziționând 95% dintre acțiunile companiei Avia Invest. Deputatul a declarat că la întrevederea cu omul de afaceri ar fi participat și Ministrul Economiei, Vadim Brânzan.
”Parlamentul a creat comisia de anchetă pe privatizări, pentru a întoarce statului Aeroportul. Dumneavoastră însă, împreună cu ministrul Economiei Brânzan, vă întâlniți cu Nathaniel Rothschild pe ascuns. I-ați spus că Aeroportul trebuie să nimerească în gestiunea nu știu cui, numai nu a statului. Ce ați discutat în secret, cui ați menit acest activ al statului?”
Maia Sandu a avut o reacție aprinsă și a declarat că nu a avut nicio treabă cu tranzacția prin care Rothschild a preluat controlul asupra aeroportului. Ea a recunoscut însă că s-a întâlnit cu omul de afaceri și i-ar fi spus că statul nu va renunța niciodată la acest activ.
”Nu am avut nicio treabă cu această tranzacție. Am aflat din presă. Reîntoarcerea Aeroportului abuziv îndepărtat se face prin judecători și procurori. Cât timp veți tolera judecători corupți, ei vor comite abuzuri și bunurile statului nu vor fi recuperate.”
Vasile Bolea i-a mai reproșat premierului că a dat dovadă de lipsă de transparență atunci când și-a angajat răspunderea pentru proiectul de modificare a Legii Procuraturii, care prevede schimbarea procedurii de desemnare a candidaților la funcția de procuror general.
”Nu ați informat PSRM, nici Blocul ACUM, nimeni nu a știut că vă angajați răspunderea pentru proiectul de modificare a Legii Procuraturii. Prin această asumare de răspundere, ați încercat prin contrabandă să introduceți un proiect anticonstituțional,” a remarcat deputatul socialist. În context, Vasile Bolea a întrebat-o pe Maia Sandu dacă angajarea răspunderii nu este un derapaj antidemocratic?”
În replică, premierul a declarat că această măsură nu schimbă esențial mecanismul de selectare a candidaturilor la funcția de procuror general.
”Știu că ne filați și folosiți și oameni ai regimului precedent ca să ne urmăriți. Nu cheltuiți bani, suntem transparenți. Legea aprobată de dumneavoastră în septembrie, care ați votat-o, presupune același mecanism. E constituțională? Dacă era o problemă, trebuia să o ridicați în septembrie. Se făcea selectarea la Ministerul Justiției... Acum nu e ministerul, ci prim-ministrul trimite lista la CSP? Dacă ajunge procuror general un om cu probleme de integritate, ce va fi? Când a apărut lista cu patru oameni și informații că unul dintre candidați este suspectat de implicare în decizii dubioase, am luat această decizie”, a precizat Maia Sandu.
Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat companiei ”Avia Invest” pe 1 noiembrie 2013.
Anterior, Comisia parlamentară de anchetă care analizează modul de organizare și desfășurare a privatizărilor i-a cerut Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție să inițieze anchete penale, pentru a verifica cât de legale au fost acțiunile unor funcționari care au pregătit și au semnat acordul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.