Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Euro și dolarul - turnură în cotații: Cursul valutar BNM pentru 12 noiembrie

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Accesați arhiva multimediaРасчетный отдел банка
Расчетный отдел банка - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Leul a intrat într-o fază de depreciere față de principalele valute de referință. De luni până marți, dolarul și euro s-au scumpit cu aproximativ 2 bani la cursul oficial.

CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. La cursul valutar al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) pentru marți, 12 noiembrie, un dolar american echivalează cu 17,43 lei, un euro – cu 19,22 lei, o hrivnă ucraineană – cu 71 de bani, un leu românesc – cu 4,04 lei moldovenești, o rublă rusească – cu 27 de bani.

Săptămâna trecută, euro și dolarul s-au ieftinit considerabil pe piața valutară a Republicii Moldova. La cursul BNM, prețul euro scăzuse cu tocmai 24 de bani, iar dolarul se ieftinise cu aproape 12 bani.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Câte milioane de dolari a cumpărat BNM în octombrie: Rezervele valutare actuale

Rata inflației medii anuale va constitui 5% în 2019 și 5,5% în 2020, prognozează BNM.

Produsele alimentare s-au scumpit în primele 9 luni din 2019, comparativ cu 2018. Tendința de creștere a prețurilor la această categorie de mărfuri se va menține până la sfârșitul anului, iar rata anuală a inflației va crește până la 8%. 

În 2019, trendul ascendent al inflației a fost determinat în primul rând de scumpirea produselor alimentare.

În luna septembrie, rata anuală a inflației a constituit 6,3 la sută - cel mai înalt ritm al inflaţiei înregistrat de la începutul anului 2019. 

Produsele alimentare s-au scumpit cu 9,3% în septembrie, comparativ cu septembrie 2018, potrivit guvernatorului BNM, Octavian Armașu.

Și combustibilul s-a scumpit în lunile august și septembrie, cu 2,9% și, respectiv, 1,3%, față de intervalul corespunzător din 2018. Creșterea prețului la combustibili a fost determinată de evoluțiile de pe piața mondială, potrivit BNM.

Octavian Armașu la Forumul Investiţional Chișinău - Sputnik Moldova
Se vor scumpi produsele alimentare în următoarele luni: Prognoza BNM despre inflație

Banca Națională a intervenit și în octombrie pe piața valutară, cumpărând diversă valută ce echivalează cu 15 milioane de dolari.

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei constituiau 3 miliarde și 14 milioane de dolari SUA (3 014,03 mil. dolari) la 31 octombrie 2019.  

Activele oficiale de rezervă au crescut cu peste 72 de milioane de dolari în comparație cu 30 septembrie 2019, când acestea însumau 2 miliarde 942 de milioane de dolari americani (2 942,00 mil. dolari).     

Rezervele valutare ale BNM au sporit și din contul unor împrumuturi și granturi externe.

Fluxul de știri
0