Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon: Moldovagaz” și ”Gazprom” s-au înțeles - contract pe 3 ani de livrare a gazului

© Sputnik / Максим Блинов / Trecere la banca de fotografiiGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Igor Dodon a avut o întrevedere, la Președinție, cu șeful ”Moldovagaz”. Președintele este gata să se implice politic pentru a purta discuții cu conducerea Rusiei, României și a Ucrainei în cazul apariției unor probleme legate de livrarea gazului către Moldova.

CHIȘINĂU, 11 nov – Sputnik. SA ”,Moldovagaz” și SAP ”Gazprom” au ajuns la o înțelegere și sunt gata să semneze, în cel mai scut timp, anexele la Contractul de furnizare și Contractul de transport de gaze naturale în vigoare. Anunțul a fost făcut de șeful statului, Igor Dodon, după o întrevedere cu președintele Consiliului de Administrație al companiei SA ”Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Vadim Ceban, declarații exclusive despre semnarea contractului cu Gazprom - Sputnik Moldova
Video
Exclusiv: Ziua în care „Gazprom” și „Moldovagaz” vor semna contractul - Video

În prezent, experții părților coordonează anexele de prelungire a contractului actual pentru un termen de trei ani. Prealabil semnării contractului cu SAP ,,Gazprom”, pentru a asigura furnizarea fiabilă a gazelor naturale, S.A. ,,Moldovagaz” are nevoie ca trei documente importante să fie coordonate, aprobate și semnate de organele ei de conducere: Contractul de furnizare de gaze naturale; Contractul de transportare prin teritoriul Ucrainei a gazelor naturale, care urmează a fi semnat cu transportatorul ucrainean; Contractul de interconexiune (Interconecction Agreement) pentru punctele Alexeevca, Grebeniki, Căușeni pentru operatorul mixt ucrainean și Acordul tehnic pentru balanța mixtă la Stația de Măsurare Gaze SMG Căușeni și SMG Orlovka, între operatorii Ucrainei și ai Republicii Moldova.

În perioada septembrie-octombrie 2019, S.A. ,,Moldovagaz” a coordonat cu SAP ,,Gazprom” prelungirea contractului în vigoare pentru perioada 2020-2022. Contractul prevede condițiile furnizării gazelor naturale pentru consumatorii Republicii Moldova prin 3 modalități de alternativă: la hotar cu Federația Rusă și Ucraina (Stația de Măsurare Gaze (SMG Sudja, SMG Valuiki), la hotar cu România și Ucraina (SMG Isaccea și SMG Orlovka), în alte puncte de intrare în sistemul de gaze al Ucrainei, prin culoarul transbalcanic, la hotarul de vest cu țările UE.

Președintele Igor Dodon și Vadim Ceban, preşedintele Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz” - Sputnik Moldova
Dodon, despre tranzitul de gaze prin Ucraina și prețul acestuia în 2020 - detalii

Marți, 12 noiembrie, reprezentanții SA ,,Moldovagaz” împreună cu responsabilii de la Ministerul Economiei și Infrastructurii se vor deplasa la SMG Isaccea, SMG Orlovka și la Negru Vodă pentru a se întâlni cu partenerii săi din România și Ucraina.

Vadim Ceban a menționat în cadrul întrevederii cu președintele țării că ,,Moldovagaz” este pregătită să recepționeze circa 12,4 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi, după ultimele activități pe care le-a desfășurat în comun cu operatorii de transport gaze din Bulgaria, România, Ucraina și Republica Moldova. Partea română și partea ucraineană deja au confirmat oficial despre finalizarea tuturor lucrărilor.

”În cadrul discuției am reiterat că prioritatea noastră de bază este să evităm problemele legate de aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale. În cazul sistării tranzitului gazelor prin teritoriul Ucrainei, începând cu 1 ianuarie 2020, vom examina și alte variante de transportare” a declarat șeful statului.

Șeful de la ”Molodvagaz” a dat asigurări că Republica Moldova nu va avea dificultăți în acest sens.

Președintele țării și-a exprimat disponibilitatea de a purta discuții cu conducerea Federației Ruse, României și a Ucrainei în cazul apariției unor eventuale probleme.

Fluxul de știri
0